Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


The Mono Jacks: „Gloria este șansa noastră la nemurire.”

tmj_by_naluca.jpg

The Mono Jacks
The Mono Jacks, fotografie realizată de Năluca
Image source: 
Năluca

Două albume lansate, două EP-uri, mulți ani în diferite componențe, cu concerte atât în țară cât și străinătate la mari festivaluri. Pe scurt, acestea ar fi realizarile trupei The Mono Jacks contabilizate la început de 2020, cu puțin înaintea lansării unui nou album numit deloc întâmplător "Gloria".

Doru Trăscău: "Gloria îmi imaginez că este o femeie foarte frumoasă și după cum scriam zilele trecute, pe Gloria cred că o văd în postura în care e dorită de noi toți. Gloria în egală măsură poate să te facă să faci tâmpenii, la fel cum te poate face să realizezi lucruri mărețe. Gloria este șansa noastră la nemurire."

Sunt 11 piese, toate în limba româna, iar pe langă muzica The Mono Jacks, versurile au fost scrise de Doru Trăscău împreună cu Ștefan Teișanu, un scriitor care devine astfel pentru prima data public, prin muzică.

Doru Trăscău: "Aș vrea să subliniez aici că piesa Gloria și mesajul ei are două direcții. În primul rând personajul feminin destul de evident pentru că sonoritatea este a unui nume. De cealaltă parte, sau direcția cealaltă în care mesajul se îndreaptă este frământarea noastră a tuturor față de ce se întâmplă cu noi atunci când viața se încheie. Ce reușim să facem cu adevărat în timpul acestei vieți pe pământ, dacă dorim să ramana ceva în urma noastră. Toată teoria asta legată de glorie reprezintă, dacă vrei, cealaltă parte."

Mai jos, interviul acordat de Doru Trăscău și Andrei Zamfir lui Valentin Panduru, în cadrul programului RFI360.

Din 2017, The Mono Jacks înseamnă Doru Trăscău (voce, chitară), Andrei Zamfir (chitară), Cristian Chiru (bass), în această formulă au lansat albumul "Ușor Distorsionat" înregistrat la butoane de Danuț Georgescu de la Unda Records. Pentru "Gloria", au revenit la Unda, însă au ales să înregistreze albumul putin.. altfel.

Andrei Zamfir: "Un album pe care l-am tras live, toți patru cântând în același timp. Lucru care pentru mulți a fost o surpriză, inclusiv pentru muzicieni cu experiență de studio. Cred că o să conteze acest lucru foarte mult pentru sunetul albumului și ce transmite, ca atmosferă."

Doru Trăscău: "Probabil cei mai mulți oameni se așteaptă ca un album în zilele noastre să fie înregistrat live, de când a apărut tehnologia în studiouri, sau mai exact, de când tehnologia a început să facă parte din arsenalul unui studio de înregistrări, asta a dus cumva modalitatea de lucru în cu totul altă direcție. Dacă pe vremuri aveai o singură bandă cu două pieste, si era singura variantă în care puteai înregistra o trupă, de când există computerul, lucrurile se fac puțin diferit. Noi nu am ales varianta de a înregistra live dintr-un soi de nostalgie, ci mai degrabă pentru că am mers pe mâna și buna inspirație a lui Danut Georgescu, omul care a stat la butoane și se ocupă de noi, pentru a doua oară, pentru că și albumul "Ușor Distorsionat" tot cu el l-am înregistrat, și cred că cel mai mare beneficiu la final a fost senzația de bucurie și faptul că am fost mai puțin concentrați la ce face fiecare, și mai mult la piese în sine, și cred că de fapt asta am și vrut să obținem."

Andrei Zamfir: "Mi se pare mai experimental decât Ușor Distorsionat. În mod ciudat aș spune că am ieșit din zona noastră de confort, deși nu știu care este această zonă de confort (râde), daca ar fi să o definesc, dar cred că ne-am jucat puțin mai mult în zone întunecate, unde nu aveam lumină. Așa că da, poate experimental e cuvântul. Să spunem însă că am hotărât că nu mai vrem să înregistrăm altfel, niciodată"

„Gloria” este primul single de pe noul album de studio al trupei The Mono Jacks. Noul cântec dă și numele albumului programat spre lansare printr-un concert la București sâmbătă, 8 februarie 2020, la Arenele Romane din București (cort încălzit).

Doru Trăscău: "Gloria este o piesă scrisă cu multă vreme în urmă, în bucătăria mea, prostindu-mă de fapt inițial în limba italiană și a stat așa multă vreme, ulterior am lucrat-o cu Andrei, Cristi și John la sală, dar nu îmi aduc aminte dacă asta-i prima sau cea mai veche idee din cele care se regăsesc pe album. Eu cred că o piesă ajunge să fie nouă si actuală abia atunci când ajunge la ascultător. E mai puțin important când a fost făcută. De multe ori sunt idei pe care le înregistrăm, nu reușim să le terminam, fie că nu suntem inspirați, fie pentru că nu avem timp și le descoperim peste doi ani, le redescoperim, le reluam, dar pentru voi, cei care ascultați pentru prima dată piesa respectivă, o să fie ca o piesă proaspat înregistrată."