
Emisiunile RFI RO
Teodor Hossu-Longin: "M-am îndrăgostit de frumusețile Dobrogei, de liniștea Deltei Dunării, de pacea sufletească pe care o găsesc doar aici."
delta.png

Teodor Hossu-Longin este scriitor și jurnalist de televiziune. A publicat la 26 de ani volumul de proză scurtă "Crima şi alte povestiri", fiind premiat pentru debut de Uniunea Scriitorilor din România. După o pauză de 20 de ani, a revenit în 2017 cu romanul "Mortua Est" (premiul editurii Cartea Românească pentru proză), iar în noiembrie 2018 a lansat nou volum de proză scurtă: "13, cu noroc" (Editura Paralela 45). Acum, lucrează la apariția volumului "10 povești și rețete pierdute prin Deltă".
Trebuie spus încă de la început că este o carte la tiparirea căreia, oricine poate participa, prin campania de strângere de fonduri inițiată pe internet. Amănunte despre această campanie, aici.
„M-am îndrăgostit de frumusețile Dobrogei, de liniștea Deltei Dunării, de oamenii locului, de pacea sufletească pe care o găsesc doar aici și am decis să pun în acest proiect măcar o fărâmă din tot ceea ce m-a fermecat și continuă să mă fascineze la fiecare evadare făcută în acest paradis. Sunt crâmpeie de viață, așa cum le-am surprins eu în numeroasele mele călătorii făcute aici sau le-am aflat din povestirile localnicilor. Baba Vadra, nea Blându, Rusalca, Siberth Stohl, Anton Vrancovici, sora Mara, Iuri Gorbov, unchiul Dorofei există, nu sunt doar personaje pe care le veți regăsi în istorisirile mele. Dacă veniți în Deltă, îi veți descoperi la Mila 23, la Jurilovca, la Maliuc, la Dunavăț, la Somova, la Pardina, sunt aici dintotdeauna și vor exista mereu ducând cu ei amintiri ale unei vieți la care, de multe ori, visăm cu toții.
Poveștile mele sunt și poveștile lor, legende împletite miraculos cu frânturi de realitate, basme pe trunchiul cărora timpul a altoit adevăruri istorice. Fantasticul se completează firesc cu realitatea în fiecare capitol, uneori în mod dureros, cum este în cazul tragediei de la Cotul Pisicii, din 10 septembrie 1989, de care am realizat că mult prea puțini români au aflat. Broderia de cuvinte s-a întregit natural cu extraordinarele imagini puse la dispoziție de Valeriu Leonov, un om cu adevărat deosebit, care și-a dedicat mare parte din viață fotografierii spațiului dobrogean, după cum veți putea vedea.”
Pentru a discuta despre această carte, Teodor Hossu-Longin a fost invitatul lui Valentin Panduru în cadrul emisiunii RFI360, în studioul RFI România.