
Emisiunile RFI RO
Românii cu boli cronice se pot trata la privat, pe banii statului. Medic: Unde sunt normele de aplicare a OUG?
Odată cu Ordonanța adoptată de Executiv, această condiție este eliminată, așa că bolnavii cronici care beneficiază de tratament în cadrul programelor naționale vor putea alege singuri unde să se trateze, iar serviciile ar urma să fie decontate integral. Textul actului normativ stipulează explicit că pacienților tratați în cadrul programelor naționale de sănătate nu le poate fi percepută de către spitalele și clinicile private nicio taxă suplimentară - coplată.
O altă modificare adusă Legii Sănătății prin această ordonanță de urgență este includerea spitalelor private pe lista spitalelor care vor asigura servicii medicale de urgență, alături de spitalele de stat.
Lista unităților medicale private care vor putea accesa oricând fondurile statului se aprobă prin ordin al ministrului Sănătății, potrivit textului ordonanței de urgență, ordonanță care a fost criticată atât de Avocatul Poporului, cât și de sindicate.
Medici care lucrează în sistemul public de sănătate susțin că în clipa în care „fondurile se vor îndrepta spre spitalele private se va dezechilibra balanța în defavoarea celor publice”.
„Dreptul la ocrotirea sănătății este garantat de constituție iar organizarea asistenței medicale, controlul profesiei medicale și măsurile de protecție se stabilesc prin lege. A reușit statul român să-și ocrotească cetățenii, din punct de vedere al sănătății, în acești ultimi 30 de ani? Având în vedere statisticile Uniunii Europene se pare că lucrurile nu stau deloc așa. Suntem țara cu cel mai mic procent din PIB alocat sănătății, din UE, cu cel mai mare număr de decese evitabile din UE, țara cu cel mai mic număr de medici pe cap de locuitor și țara cu cea mai crescută rată a tuberculozei rezistente la tuberculostatice. Deci, ocrotirea sănătății de către statul român a eșuat lamentabil, iar acum suntem puși în fața unei măsuri care teoretic ar fi destinată creșterii adresabilității populației către serviciile medicale. Dar unde este capcana, din punctul meu de vedere... În primul rând, ar trebui să vorbim despre sănătate la modul apolitic, ar trebui să existe o linie generală pe care să meargă toate partidele atunci când e vorba de sănătatea populației.Din punctul meu de vedere, în clipa în care fondurile se vor îndrepta spre spitalele private se va dezechilibra balanța în defavoarea celor publice”.(...) Foarte important este să știm că în spitalele publice sunt tratați și pacienții neasigurați. Ce se va întâmpla cu ei?Unde vor fi tratați? Deci sunt foarte multe lucruri care trebui să fie puse în balanță și mai ales, nu am văzut normele de aplicare ale acestei ordonanțe de urgență. Unde sunt normele de aplicare? Fără norme, nu putem discuta ”, spune la RFI medicul Livia Davidescu, oftalmolog la Spitalul Județean de Urgenţă Craiova.
Ne aflăm în fața unei situații inedite, spun și experții în probleme de sănătate publică. "Vorbim de o ordonanţă de urgență care nu are urgență, cu modificări care nu au fost dezbătute de nimeni și cu niște acte normative de aplicare pe care Guvernul nu vrea să le discute cu nimeni. (...)Trecute pe sub masă și pe tăcute, nu vor fi acceptate de către marea masă, atât a populației, cât și a personalului medical ", spune la RFI, dr.Sorin Paveliu, expert în probleme de sănătate publică.
Toate edițiile emisiunii Sănătatea FM: https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm