Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trotinetele electrice: unde au greșit autoritățile?

Trotinete electrice gresit autoritati.jpg

Trotinetele electrice, reglementate de Guvern prin OUG (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Trotinetele electrice, reglementate de Guvern prin OUG (Foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Circulația trotinetelor electrice a fost reglementată de Guvern, printr-o Ordonanță de Urgență. Ele pot fi conduse doar de persoane de cel puțin 14 ani și vor putea merge numai pe pista pentru biciclete. Unde nu există așa ceva, vor putea circula doar pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru mașini e de 50 de kilometri pe oră. Viteza maximă permisă pentru trotinetele electrice va fi de 25 de km/h. Casca de protecție este obligatorie pentru conducătorii sub 16 ani, atunci când merg pe carosabil.

Cum arată OUG privind trotinetele electrice și ce au omis autoritățile? Invitatul lui Cosmin Ruscior la Planeta Verde este Mihai Deneș, vicepreședintele Federației Bicicliștilor din România și președintele asociației GO4FUN Romania.

Mihai Deneș spune că ”Ministerul de Interne a adoptat metoda franceză, dar de acolo a luat doar părțile care conveneau Ministerului de Interne. Mă refer aici în primul rând la faptul că amenzile sunt încă foarte mari, sunt în clasa II și III de amenzi, adică și pentru bicicletă și pentru trotinetă de exemplu lipsa unui claxon aduce o amendă de 870 de lei, pe când în Franța aduce o amendă de 11 euro, adică undeva în jur de 50 de lei”.

Trotinetele electrice vor putea circula pe sectoarele de drum unde viteza maximă admisă pentru mașini e de 50 de kilometri pe oră. Vicepreședintele Federației Bicicliștilor din România critică măsura: ”Noi nu acceptăm această idee. Venim în întâmpinarea Poliției, sfătuindu-i să limiteze viteza autovehiculelor, dacă ei consideră că acolo este un pericol, nu să limiteze accesul trotinetei în acea zonă. Cel puțin în București, majoritatea bulevardelor au peste 50 de kilometri, sunt bulevardele mari, care au 60 sau chiar 70 de kilometri pe oră și atunci limităm accesul trotinetei, în comparație cu mașina. Deci în loc să încurajăm un transport alternativ nepoluant, încurajăm în continuare mersul cu mașina”.

Trotinetele electrice pot fi conduse doar de persoane de cel puțin 14 ani. Mihai Deneș critică și această măsură: ”Suntem singura țară unde avem această limită de 14 ani. Noi ne dorim ca această vârstă să fie scăzută, măcar la 12 ani, poate, pentru a încuraja copiii să folosească transportul alternativ (…). Ar trebui să meargă în prima fază însoțiți de părinți, cum se întâmplă în Austria, pe trotinete separate, să fie însoțiți de adulți, care să le explice regulile. Pot să meargă pe drumuri cu trafic mai puțin, printre blocuri. Pe de altă parte, obligația autorităților ar fi să construiască infrastructură pentru trotinete și biciclete”.

 

Ediții anterioare ale emisiunii: http://www.rfi.ro/tag/planeta-verde

 
Emisiunea Planeta Verde din 10 februarie 2020. Invitat: Mihai Deneș. Tema: OUG privind trotinetele electrice