Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Merele românești, în lupta cu pesticidele și cu concurența din alte țări

Producătorii români de mere vorbesc la RFI România despre provocările cu care se confruntă. Dan Ionescu este producător de mere în Voinești, județul Dâmbovița. Are o livadă ajunsă în anul 9, adică în vârf de producție, când se pot scoate pana la 60-80 tone/ha/.

Spune că a învățat să scoată pe piață fructe de calitate, iar valorificarea nu este o problemă. Merele sale, cu material săditor din Olanda, au ajuns în lanțurile de magazine.

Pe de altă parte, Eugen Marin este inginer horticultor de profesie și pomicultor in zona Voineşti, Dâmbovița. Merele din livada sa clasică nu au reușit să ajungă în supermarket.

Despre provocările cu care se confruntă cei doi aflați dintr-un material realizat în livezile din zona Voinești, Dâmbovița.

În Franța și în Belgia sectorul fructelor și al legumelor se află tot în criză. Pomicultorii sunt ajutați însă – cum ne va spune de la Bruxelles, Mihaela Gherghișan..

Iar pe final de emisiune ne concentrăm pe pesticidele din agricultură. Fără ele nu se poate, spune profesorul universitar Elena Drăghici de la Facultatea de Horticultură din cadrul Universității de Ştiinţe Agronomice București.

Emisiuni disponibile : http://www.rfi.ro/tag/rural/