Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Adelina Toncean construiește Căsuța Blondie dedicată copiilor "uitați" în spitale

adelina_toncean.jpg

Adelina Toncean
Adelina Toncean
Image source: 
Pagina Facebook Asociatia Blondie

Știați că în fiecare zi, 2 copii sunt părăsiți într-un spital din România? Știați că în 2018 în România, au fost 1360 de copii care au murit înainte de a împlini vârstă de 1 an? Adelina Toncean de la Asociația Blondie știe foarte bine toate acestea și face tot posibilul să schimbe ceva.

Asociația Blondie s-a născut din dorință de a oferi copiilor, bolnavi și singuri, șansa la o dezvoltare maximă din punct de vedere fizic, emoțional și intelectual, iar pe 14 martie, Asociația Blondie ne invită să ocupam unul dintre cele 2200 de scaune care vor legă într-un lanț al solidarității, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii "Marie Curie" și Centrul de recuperare Blondie.

De ce Blondie și cum pornește povestea Adelinei Toncean în lumea copiilor "uitați" in spitale?

"Povestea a început în 2004, când eram corporatista convinsă și s-a întâmplat să întâlnesc pe o pagină de ziar un băiețel care era foarte blond și despre care se scria că are nevoie de o operație pe cord și de foarte multă iubire, și am știut în momentul ăla că va fi copilul meu. El avea vreo 2 ani jumătate, eu vreo 25, și am știut că băiețelul blond, Cristi, din momentul ăla va fi în viață mea. Am crezut că malformația cardiacă se repară. Mi-am imaginat că poate vom avea și momente grele dar că de fiecare data vom găsi noi o soluție, și că o să fie bine. Nu a fost așa. Am fost 11 ani împreună. Cristi, Blondie, cum îi spuneam eu, a fost fiul meu adoptiv pentru aproape 11 ani. Pe 25 octombrie 2014 Cristi a murit, în urmă complicației malformației de care suferea și care nu a putut fi operată niciodată. Nu m-am gândit niciodată că nu are nicio șansa.

Nu poți să trăiești cu gândul că cineva moare, nu cred că cineva crede că este nemuritor sau să creadă despre cei dragi că nu vor murii, și totuși nimeni nu trăiește așa, nimeni nu se gândește când pleacă dimineață de acasă -eu totuși o să mor, eu am o viață scurtă sau lungă, și poate să se încheie-, nimeni nu este împăcat cu asta, oricât de multe clișee am avea de oferit aici, și aud multe, multe povești, pe care aș prefera să nu le aud, pentru că nu cred că cei care le spun ar putea să le urmeze, dacă vreodată ar trece printr-o durere atât de irațională cum este cea de a pierde un copil.

Nu am simțit niciun moment nevoia de a mă revolta, deși mi-aș fi dorit să găsesc ceva care să-mi dea o explicație pentru tot ce a fost, pentru că aveam senzația că am clipit și a dispărut toată viață mea. Nu m-a revoltat nici că medicii nu au putut să facă nimic atunci când se putea face, nici că mamă lui l-a lăsat în spital, nici că Dumnezeu l-a luat într-un moment în care era atât de fericit, ci că Cristi a murit pentru că a fost singur. Cristi nu a murit de transpoziție de vase mari pentru că nu a încercat nimeni să rezolve malformația cu care a venit pe lume, și am știut că trebuie să fac ceva, pentru că un copil care se naște atât de bolnav și este lăsat dintr-o incapaciate a familiei de a se implica, indiferent care ar fi motivul pentru care familia nu poate mai mult, dar să nu moară, să primească așa cum spunem noi, maximum de dezvoltare din toate punctele de vedere, pe care orice om merită să-l primească, indiferent cum a venit pe lume sau indiferent dacă mama lui mai este acolo."

 

Pe 14 martie, de la ora 14, 2200 de scaune vor face legătura între Spitalul Clinic de Urgentă pentru Copii "Marie Curie" din București și Casa Blondie din Popești-Leordeni. Când un copil este spitalizat pentru multă vreme, părinții lor ajung să "locuiască" pe un scaun. Pentru copiii "uitați" în spital, acest scaun rămane gol. Pe 14 martie, timp de o oră, 2200 de oameni vor ocupă scaune, simbolic, marcând traseul pentru copiii uitați, de la spital, spre casă.. Blondie. Mai sunt scaune libere, poți ocupă și tu unul. Dacă nu poți face asta, poți ajută Asociația Blondie donând 4 euro, printr-un sms la numărul 8862, și astfel copiii abandonați prin spitale vor avea Căsuță Blondie, un centru de recuperare pentru ei. O provocare asumată impreună cu Asociația ZI de BINE. O primă poveste într-un an întreg cu mult bine. Mai multe amănunte, aici https://zidebine.ro/acasa.html