Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Tudor Chirilă despre noua piesă Vama: „Am vrut un cântec brutal de onest."

vama_-_official_photo_credits_barna_nemethi.jpg

VAMA
VAMA (foto: Barna Nemethi)
Sursa imaginii: 
Foto: Barna Nemethi

„Cel mai nasol e când trebuie să explici un cântec. Sau versurile lui. Prefer să n-o fac, dar pentru că știu că va fi un pic de controversă legat de partea explicită a refrenului zic doar atât: nu plecați după fentă“, scrie Tudor Chirilă pe blogul său, despre nouă piesă Vama, "Prăbușire".

Cântecul este o baladă de dragoste compusă de membrii formației, inregistrată, mixată și produsă la Londra de Matt Lawrence, producător muzical și pentru Amy Whinehouse, Adele sau Black Eyed Peas, producător muzical câștigător de premiu Grammy pentru albumul “Babel” al Mumford and Sons. Ai putea crede că fiind înregistrată și produsă departe de țara, va continua pe linia albumului "Better", dar nu este așa. Aici, nu s-a folosit o "rețetă", pentru un produs bun de export. "Prăbușire" este o întoarcere la noi. La onestitate. Cu un mesaj brutal dar care nu vrea să deranjeze. Un mesaj care nu te poate lasă indiferent, iar producătorul muzical Matt Lawrance a înțeles ce trebuie să facă cu muzica pentru ca versurile lui Tudor Chirilă să transmită emoția pieselor VAMA.

Și ușa e-nchisă, iar eu sunt beat criță 

Mă clatin și urlu pe hol 

Complet descompusă, tu plângi după ușă, 

Privirea fixată în gol.

 

O dată vreau să te mai (xxx), 

Atât mai e ca la-nceput 

Suntem bolnavi și n-o să ne mai facem bine, 

Dar nu pot acum…s-o iau pe alt drum

 

Mai mint înc-o dată, că-mi dau viața toată, 

Dar știm amândoi că nu e 

Vreo șansă să meargă, ceva ce-o să dreagă 

O ciorbă stricată de mult

“Am vrut un cântec brutal de onest. Am sacrificat posibilitatea de a fi o baladă
cum se face azi. Azi muzica nu deranjează, pentru că oamenii trebuie să fie atenți la volan. Nu ne-am propus să deranjăm pe nimeni, ci să spunem o poveste dureroasă. Da, există și durere în viață, nu doar Instagram.” mai spune Tudor Chirilă, și continuă: "Orice poveste are un substrat. Noi, oamenii, avem acest dar de a putea să ascundem chestii (sentimente, stări, idei) pe sub cuvinte. De multe ori cuvintele sunt soldații din prima linie a imperiului nostru de idei. Câteodată suntem vizitați de curaj și, dacă cineva se uită la armata noastră uriașă, nemișcată, aliniată pe un câmp fără sfârșit, poate observa cum din ultimele rânduri se produce o mișcare imperceptibilă. Un soldat rupe rândurile și își face loc cu greu, spre uimirea și indignarea celorlalți, până în față. Vine și se așează în fața armatei cuvintelor și spune: eu sunt, eu am fost, despre mine e vorba în tot războiul ăsta.“

Mai jos, interviul acordat de Tudor Chirilă (vocea trupei VAMA), emisiunii RFI360.

 

VAMA este una dintre cele mai cunoscute trupe pop-rock din România, și după atâția ani de activitate, continuă să-si surprindă mereu fanii, "jucându-se" printre curente muzicale, că e music-hall, indie rock, electro sau blues. Totodată, VAMA abordează o multitudine de teme într-un spectrul larg de la universul individual la cel social, formația aflându-se într-o continuă căutare. VAMA este Tudor Chirilă, Eugen Caminschi, Lucian Cioargă, Gelu Ionescu, Dan Opriș.

Varianta necenzurata a piesei “Prăbușire” se găsește pe toate platformele de streaming (Youtube, Spotify, Deezer etc), iar mai jos, puteți asculta piesa în versiunea pentru radio.