Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Melania Medeleanu: "Nu e ceva ce să putem ignora și dacă putem da o mână de ajutor, fiecare dintre noi, acum e momentul!"

scutpentruspitale.jpg

Fondatoarea Asociației Zi de Bine, Melania Medeleanu, împreună cu Luciana Zaharia
Fondatoarea Asociației Zi de Bine, Melania Medeleanu, împreună cu Luciana Zaharia
Image source: 
(sursa: Facebook)

Organizația Mondială a Sănătătii a declarat pandemie de coronavirus. COVID-19 a contaminat sute de mii de persoane în întreagă lume, iar din 26 februarie, de noul coronavirus este afectată și România. În aceste momente în care aflăm zilnic numărul în creștere al persoanelor infectate, speranța tuturor se îndreaptă spre spitale și medici, cu convingerea că un sistem medical bine pregătit, echipat corespunzător, capabil să reacționeze prompt, poate face diferență. În acest sens, românii sunt încurajați să doneze bani pentru a acoperi din nevoile cu care un spital se confruntă. Printre acești români plini de inițiativă se află și "mama MagiCamp", Melania Medeleanu, care a pornit o campanie de donații prin Asociația Zi De Bine. Despre această intiațivă, amanunte în interviul acordat RFI360 de Melania Medeleanu.

În câteva zile de la lansarea apelului, vorbim deja de mii de sms-uri și mii de euro strânși în cont. Te așteptai la asta?

"Mărturisesc că nu mă așteptăm să fie așa de mulți oameni care contribuie, într-un interval de timp atât de scurt. Adică, e clar că nevoia este uriașă, e ușor de înțeles de toată lumea. E suficient să vezi ce s-a întâmplat în Italia, ca să ridici din sprânceană și să te întrebi: -Dumnezeule, suntem în urmă Italiei cu puțin, cu mult?- E clar că înțelegem nevoia, înțelegem și urgența, și atunci când oameni înțeleg asta și au încredere că banii lor vor fi folosiți cu cap, ei de obicei contribuie. Dar nu mă așteptăm să fie aproape 10.000 de sms-uri în mai puțin de 48 de ore."

Este vorba despre un simplu mesaj sms conținând cuvântul "SUS", la 8862, pentru 4 euro, și pentru că ai pomenit de nevoie, ce înseamnă de fapt asta? Cum arată această nevoie? "Această nevoie arată în felul următor: echipamente de protecție pentru medici, dezinfectanți, măști. Sunt câteva minute de când noi, la Asociația Zi de Bine, am primit un mesaj care pur și simplu ne-a tulburat. O doamnă doctor ne-a spus "știu că strângeți bani pentru Spitalul de Boli Infecțioase din Brașov, noi nu lucrăm acolo, dar suntem îngroziți, pentru că avem foarte puține măști, foarte puține mănuși, și nu știu cui să dau masca și cui să nu dau. Cum aleg eu ce pacient să protejez și ce pacient să nu protejez? Mi se pare absolut cumplită o astfel de dilemă pe umerii unor oameni, pentru că acești medici și asistente sunt și ei oameni. E de asemenea nevoie de spații, în care să poți izola pacienții în cazul în care este nevoie de asta și Asociația Zi de Bine își concentrează acum eforturile pe găsirea de containere. Am găsit de altfel containere, care să poată fi transformate rapid în camere de primiri urgențe, sau izolator, sau chiar în vestiare pentru medici pentru că ne spuneau medicii de acolo că e posibil să nu mai poată pleca în curând acasă."

Înțeleg că pe lângă Asociația Zi De Bine, în sprijinul spitalelor vin și fetele de la Dăruiește Viață. "De asemenea Fundația Comunitară Brașov este foarte activă. Și ea a demarat o campanie de strângere de fonduri. E grozav că uite, comunitățile se strâng, asociațiile nu mai au rivalități ci pur și simplu își dau mâna și se straduiesc să acopere nevoia într-un interval cât mai scurt de timp."

Mai are rost să ne întrebăm acum, cât ne-ar fi ajutat cele 8 spitale promise spre construcție? "Nu mă provoca cu cele 8 spitale regionale. Nu avem nevoie de 8 spitale, avem nevoie de câteva care să meargă foarte bine. Să ne înțelegem, nu că nu ar fi important să existe toate astea, dar ele nu sunt decât vorbe și au fost vorbe de la bun început. Nu a existat de la bun început intenția ca ele să fie construite. Zilele astea nu vreau să fie despre politică."

Trebuie spus că Asociația Zi de Bine și-a propus să desfășoare timp de un an, campanii de strângere de donații pentru diferite cauze. Tocmai ce s-a încheiat campania pentru Căsuța Blondie, un centru de recuperare dedicat copiilor părăsiți prin spitale. Cum vezi perioada următoare pentru asociația ta? "Pe hârtie totul arată impecabil. Câte 12 proiecte sociale pentru fiecare lună a anului, proiecte care erau așa de faine și implicau foarte mulți oameni. Acum, la momente de criză, decizii de criză. Mă bucur foarte tare că prima noastră inițiativă, să strângem bani pentru căsuță Blondie, s-a concretizat atât de repede, în mai puțin de 30 de zile așa cum ne-am propus inițial. In momentul în care s-au strâns banii pentru căsuța Blondie, am zis STOP,-sms-urile următoare se duc în altă direcție- pentru că, e clară urgența, e clară nevoia și nu putem să ignorăm. Sigur că sunt multe alte cauze care merită atenția noastră, dar în secunda asta, urgență este ceea ce se întâmplă în clipă asta în țara. Nu e ceva ce să putem ignora, și dacă putem da o mână de ajutor fiecare dintre noi, acum e momentul!"

Trimite cuvântul "SUS" la 8862, pentru 4 euro iar banii tăi vor putea ajută Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Brașov. Un spital care deservește anual mai bine de 30.000 de pacienți, cu peste 25.000 consultați în Cameră de Gardă. Spitalul din Brașov este în această perioadă în curs de reabilitare, ceea ce inseamnă că functionează la jumătate din capacitate. Poate îngriji maximum 62 de persoane cu diferite afecțiuni. În cazul probabil al creșterii numărului de persoane infectate, cele 3 saloane pregătite special pentru COVID-19 sunt insuficiente. Cum mai putem ajuta? "Aș vrea să fac o precizare, pentru că noi ne-am propus să strângem 50.000 de euro pentru Spitalul din Brașov, dar dacă nevoia va fi acoperită din ceea ce au strâns și alte asociații, și pe de altă parte, dacă alte spitale vor avea nevoie de ajutor, ne-am consultat cu donatorii iar ei au fost de acord ca banii să fie direcționați și spre alte spitale, dacă va fi nevoie. Cum putem ajuta altfel? www.zidebine.ro, e o cale foarte simplă de a dona și acolo, prin Paypal sau contul Asociației Zi de Bine, și de asemenea, pentru că mai sunt oameni printre noi care, chiar și în momentele acestea de criză, își sărbătoresc ziua de naștere și simt nevoia să facă ceva bun și frumos de ziua lor, ei bine, să-și doneze ziua pe platorma Galantom în sprijinul acestor cauze."