Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Despre industria muzicala: "O industrie care s-a construit în ani de muncă se va prăbuși în câteva săptămâni, fără șanse de recuperare".

byron_-_iulia_pop.jpg

Byron, la Airfield Festival
Byron, la Airfield Festival
Sursa imaginii: 
Iulia Pop

La mijlocul lunii Martie, Bucureștiul trebuia să găzduiască ediția cu numărul cinci a celei mai importante conferințe dedicată industriei muzicale din România, Mastering the Music Business, eveniment anulat însă din pricina pandemiei de coronavirus. Unul din multele evenimente din industria de entertainment din România care nu mai poate avea loc, având în vedere starea de urgență instituită în țară.

Organizați în Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC), cele mai mari companii din industria evenimentelor culturale au cerut Guvernului consultări și au propus măsuri menite să salveze angajații, colaboratorii, liber profesioniștii și familiile celor ce activează în acest domeniu de activitate, grav afectat în contextul acestei pandemii. "Analizând impactul pe care izbucnirea pandemiei o are asupra industriei și având în minte companiile direct implicate și conexe (companii de bilete, de echipamente tehnice etc.) de care viețile a mii de oameni depind, ne vedem nevoiți să atragem atenția asupra efectului economic și social pe care această situație fără precedent o are." anunță AROC într-un comunicat de presă.

„Este nevoie de măsuri care să vina în sprijinul organizatorilor de evenimente, companiilor de producție și de logistică, personalului liber profesionist ce activează în acest domeniu, artiștilor independenți etc; în caz contrar, o industrie care s-a construit în ani de muncă se va prăbuși în câteva săptămâni, fără a avea șanse de recuperare în următorii ani. Iar această prăbușire va marca viețile a zeci de mii de familii a căror viață depinde de veniturile generate de industrie”, spune Codruța Vulcu – Președinte AROC.

Despre gravitatea situației cu care se confruntă scenă românească, vorbesc tot mai des artiștii în postările lor pe platormele de socializare. Un exemplu în acest sens vine astăzi de la Teodora Moroșanu, vocea trupei indie rock Rockabella.

Despre acest moment fără precedent pentru tânăra scenă de muzică românească, vorbește și fondatoarea conferinței Mastering the Music Business, Anca Lupeș.

Cum arată în acest moment industria muzicală românească?" Dacă îmi permiți o exprimare mai plastică, curge sânge pe pereți în industria muzicală, pentru că toată lumea suferă, începând cu artiștii și terminând cu oamenii care lucrează cu artiștii din toate domeniile, fie că sunt manageri, bookeri, companii de rental, promoteri și tot așa. Nimeni nu știe ce va urma, nimeni nu știe cât o să dureze și toată lumea încearcă să-și țină spiritul sus, cum zic englezii, dar nu știu cât o să mai reușească. Ne repliem văzând și făcând."

Astăzi, cele mai mari companii din industria evenimentelor culturale organizate în Asociația Română a Organizatorilor de Concerte și Evenimente Culturale (AROC), au cerut Guvernului consultări și au propus măsuri menite să salveze angajații, colaboratorii, liber profesioniștii și familiile celor ce activează în acest domeniu de activitate, grav afectat în contextul pandemiei de coronavirus.

Ce este de făcut? Există o soluție care să poată fi aplicată imediat? "Mi-e greu să cred că există o soluție imediată pentru că e o situație nemaiîntâlnită. E bine că AROC a luat această inițiativă. Mi-ar fi plăcut să se consulte și cu celelalte asociații din domeniu pentru că, cu siguranță, ar fi venit mai multe idei și ar fi creat o presiune mai mare, dar naa, nu e târziu. Și noi lucrăm la un document care să implice toată industria și la care să se alăture mai multe asociații, în a semna și a cere Guvernului măsuri de ajutorare."

Spre exemplu, astăzi ministrul de finanțe din Marea Britanie a ieșit și anunțat garanții pentru împrumuturi de 330 de miliarde de lire sterline (399 miliarde dolari) destinate companiilor, precum și alte măsuri pentru susținerea companiilor care riscă să între în faliment din cauza pandemiei de coronavirus, transmite Reuters. Au fost eliminate impozitele pe proprietăti datorate de companiile din sectorul ospitalității și a promis firmelor mici că vor primi granturi în numerar de 25.000 de lire. Între aceste firme se numără magazine, pub-uri, teatre, cluburi, restaurante și alte afaceri. O măsură care ar ajută mult și în România.

"Da ce să zic, o economie în Marea Britanie, altă economie în România. Nu știu dacă va fi posibil și aici așa ceva, dar n-ar fi rău, evident. N-ar fi rău pentru firmele mici care au de suferit și care astfel ar avea cea mai mică posibilitate de a se redresa, n-ar fi rău să primească un astfel de ajutor. Nu știu ce o să se întâmple. Noi lucrăm în acest moment la un document în care adunăm date și idei, pe are să le transmitem mai departe către cei din guvern."

Ar fi folosit la această oră să avem și în România un statut al artistului? "Da, sigur, ar fi folosit să avem un statut al artistului. Ar fi folosit să avem niște asociații ale artiștilor. Poate că, lecția asta dură, o să-i convingă și pe ei să se adune într-o formă organizată cât de cât pentru că e foarte important în momente din astea, să ai o voce puternică pe care guvernanții să fie forțați să o asculte. Așa cum plânge fiecare pe pagină lui de Facebook, sau nu, sau încearcă să găsească soluții individual, asta nu e viabil. În primul rând dacă ar există niște asociații constituite ale artiștilor, am cunoaște mai bine care sunt problemele lor. Ar fi mult mai ușor să pui în pagină niște cereri concrete."

Dar din discuțiile pe care le porți tu astăzi cu artiști, luând pulsul domeniului în care activezi de atâta timp, care este lucrul cel mai des solicitat, cel mai important, de care oamenii au nevoie? "Siguranța. Siguranța zilei de mâine. Asta cred că este ce își dorește fiecare pentru că nesiguranța te omoară, îți omoară orice fel de spirit de inițiativă. Nesiguranța naște frică, frică nu ajută la nimic, îți blochează gândirea. Deci, siguranța ar fi lucrul pe care oamenii îl așteaptă din partea guvernanților.", spune Anca Lupeș în interviul acordat emisiunii RFI360.