Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cristian Presură – Despre ştiinţă cu ochii la stele

foto_cristian_presura.jpg

Cristian Presura

E român şi trăieşte în Olanda. Acolo lucrează, la o companie despre care aţi auzit, Philips, unde se ocupă de senzori biomedicali şi laseri. Despre laseri a învăţat în România, la Institutul naţional de laseri, plasmă şi radiaţie de la Măgurele. 

Are un doctorat în fizica stării solide obţinut în 2002 la Universitatea Groningen din Olanda. Dar doctorate şi studii au mulţi oameni. Cristian Presură are ceva mult mai preţios  : curiozitatea unui copil care se întinde noaptea pe iarba udă de pe câmp şi se uită la stele până devine una cu ele. Uită cine este ca să afle ce este în jurul lui, din ce e făcut universul cel mare din afara noastră şi cel mic dinăuntrul nostru.

Este autor al editurii Humanitas cu două cărţi care au făcut din ştiinţă ceva la fel de bun ca o prăjitură: « Fizica povestită », adică o poveste despre ce este şi ce suntem cum nu aţi mai auzit şi «  O călătorie prin univers. Astrofizica povestită  », un fel de poveste nemuritoare despre univers. Puteţi accesa clipurile lui video pe canalul de Youtube : «  Fizica cu Cristian Presură  ».