Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19 | România, între haosul de la Suceava și pregătirile de ultim moment

România are aproape 5000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 699 sunt cadre medicale. Peste 210 de persoane, majoritatea vârstnici, cu afecțiuni cronice, și-au pierdut viața. Aseară a fost înregistrat și primul deces în rândul cadrelor medicale: un ambulanțier din Suceava, în vârstă de 53 de ani.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat că în România sunt mai multe focare de infecţie: Suceava, Arad, Deva, Constanța si Brașov. De departe, la Suceava, care a fost de altfel si primul oraș care a intrat în carantină din cauza COVID-19, sunt cele mai mari probleme. Zeci de morți și aproape 1500 de persoane infectate. Spitalul Județean de Urgență are acum conducere militară, la fel și Spitalul Județean din Deva. “La DSP Suceava e în continuare un mare haos”, spune la RFI Mircea Dinu Bordiniuc, medic chirurg la Spitalul Județean Suceava, medic aflat și el în izolare și retestat acum pozitiv la 12 zile de la prima confirmare. El povestește la RFI cum a fost trimis la muncă în condițiile în care tot Direcția de Sănătate Publică l-a informat printr-un sms că este pozitiv. Neîncrederea cadrelor în sistemul medical e un lucru trist și în același timp foarte grav, spune la RFI, Mircea Dinu Bordiniuc.

În Capitală, Institutul Naţional de Geriatrie şi Gerontologie Ana Aslan este pregătit să primească primii medici care vor lucra în Spitalul militar ROL 2, pentru ca în scurt timp aici să poată fi aduși şi primii pacienţi infectaţi cu noul coronavirus. Bolnavii vor fi primiţi şi trataţi în Spitalul ROL 2 şi în corturile militare amenajate pe platforma de la Otopeni, iar personalul medical nu va părăsi zona şi va fi cazat în interiorul Institutului Ana Aslan, ne-a spus medicul Anca Ștefan, managerul Institutului. Potrivit acesteia, pentru a nu-şi pune în pericol familiile, echipele medicale de medici vor locui aici, prin rotaţie, două, trei sau chiar patru trei săptămâni.

La nivel mondial, numărul real al infectărilor cu coronavirus ar putea fi între 7 milioane și aproape 14 milioane de persoane. Mihai Netea, unul dintre cei mai importanți cercetători din lume pe probleme de imunologie, spune la RFI că urmează luni bune în care pandemia va avansa cu destul de mare intensitate, iar statele în curs de dezvoltare riscă să înregistreze pierderi grele din cauza infrastructurii sanitare precare.

 

Toate edițiile emisiunii Sănătatea FM: https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

Ascultă emisiunea Sănătatea FM