Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Cum ne pregătim pentru vârful epidemiei de COVID-19. Spital modular, construit de “Dăruiește Viață” din donații

nqytmwwpkp2xszxj2.jpg

Spital modular, construit de “Dăruiește Viață” din donații (ilustrație)

Până la măsurile de relaxare a restricțiilor, impuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență, ne pregătim să atingem vârful epidemiei de COVID-19 prognozat pentru începutul lunii mai. Pentru aceasta, achiziționăm continuu echipamente de protecție și construim spitale modulare care să crească capacitatea sistemului medical. “De un astfel de spital va avea nevoie și România în momentul în care va fi atins vârful epidemiei”, spune Carmen Uscatu, fondatoarea Asociației Dăruiești Viață, invitata Emisiunii Sănătatea FM.

468 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus  au fost confirmate în ultimele 24 de ore pe teritoriul României. Totalul a ajuns la 9710 pacienți infectați, dintre care 2400 vindecați și peste 500 decedați. În ultimele 24 de ore au fost prelucrate 4805 de teste, a transmis astăzi Grupul de Comunicare Strategică.

România este tot mai aproape de momentul în care plasma autoimună va fi folosită de medici pentru a-i trata pe cei  cu infecții grave de COVID-19. Este o schemă de tratament utilizată deja în Israel, Statele Unite și China. Metoda se bazează pe ideea, clasică în medicină, că plasma persoanelor vindecate de COVID-19 conține anticorpi dezvoltați de organismul lor, care i-ar putea ajuta şi pe alţi pacienți să lupte cu virusul. Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a semnat în această după-amiază ordinul prin care este stabilit protocolul de recoltare de plasmă autoimună de la pacienţii vindecaţi de COVID-19.

Tot astăzi, președintele Klaus Iohannis a anunțat  că după data de 15 mai, când expiră starea de urgență, românii vor putea să se deplaseze liberi în spațiile publice fără ca actuale restricții de circulație să mai fie aplicate. Cu toate acestea, populația va fi obligată să poarte pe termen nelimitat măști de protecție în spațiile publice închise și în mijloacele de transport în comun. Și tot șeful statului a mai spus că până pe 15 mai să stăm în case.

Dar până la măsurile de relaxare a restricțiilor impuse prin ordonanțe militare în perioada stării de urgență, ne pregătim să atingem vârful epidemiei prognozat pentru începutul lunii mai. Pentru aceasta, achiziționăm continuu echipamente de protecție și construim spitale modulare care să crească capacitatea sistemului medical.

Unul dintre aceste spitale modulare este ridicat de Asociația “Dăruiește Viață”, din donații, în curtea Spitalului Universitar de Urgență “ Elias” din București. Spitalul va avea trei  module: unul pentru pacienții testați și neconfirmați, unul pentru pacienții confirmați în stare puțin gravă și modulul ATI pentru pacienții critici. După ce epidemia de COVID-19 se va încheia, spitalul va fi transformat într-un spital de Mari Arși. “De un astfel de spital va avea nevoie și România în momentul în care va fi atins vârful pandemiei, spune Carmen Uscatu, fondatoarea Asociației Dăruiești Viață, invitata Emisiunii Sănătatea FM.  Potrivit acesteia, “Dăruiește Viață” va gestiona ridicarea spitalului modular, urmând ca dotările și funcționarea lui să rămână în responsabilitatea Spitalului Elias și a Ministerului Sănătății.

 

Toate edițiile emisiunii Sănătatea FMhttps://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Ascultă emisiunea Sănătatea FM din 22 aprilie 2020