Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zebra de Acasa | Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas

lidia_bodea_directorul_general_al_editurii_humanitas.jpg

Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas
Sursa imaginii: 
Facebook

„Aici, la Humanitas, ne-am reașezat ritmul vieții. Motoarele nu duduie ca în vremurile obișnuite, dar nu am tras cheia din contact. N-am tras pe dreapta”, spune Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas într-un scurt interviu acordat Mihaelei Dedeoglu la emisiunea Zebra.

Ce înseamnă să Continuăm la #Humanitas:

Ne-am reașezat ritmul vieții, așa cum ați făcut și voi, oamenii de la radio. Asigurăm o continuitate esențială la editură – chiar acum aștept dintr-o clipă în alta să primesc un manuscris și să mă apuc de editat. (...)

Motoarele nu duduie ca în vremurile obișnuite, dar nici nu am tras cheia din contact, n-am tras pe dreapta.

De la jumătatea lunii martie, librăriile fizice au trebuit să se închidă, rând pe rând. Iar dependența cititorului de cursă lungă este, desigur, splendidă, dar și foarte mare. Și relația lui cu cartea trece foarte greu prin librăria online. Este un întreg ritual: intrarea în librărie, răsfoitul cărții, mica tacla cu librarul care știe să îi prezinte noutăți, care știe poate lucruri de culise despre o carte, un titlu, un autor. (...)

Bun, va trece această perioadă, se va termina cu ordonanțele de urgență și se vor deschide magazine, librării, dar lumea nu cred că va avea numaidecât la îndemână și resursele pentru a da buzna să cumpere. Una dintre temerile noastre din breaslă cele mai mari este că va fi chiar mai greu decât ce a fost în 2008-2010. Industria nu s-a întremat perfect după loviturile de acum zece ani, rețeaua de librării nu s-a întors la numărul de librării de atunci. (...)

E cazul deci să fim puțin îngrijorați.

Am căutat soluții și am adaptat calendarul editorial. Acum ar fi fost momentul de vârf al noutăților pregătite pentru #Bookfest, pentru sfârșitul de mai. Am restrâns lista la 15-20 de titluri. Încercăm să continuăm, să mergem mai departe, în așa fel încât numai între 15 aprilie și 15 mai avem zece cărți care stau să apară.

Chiar astăzi a apărut «Creionul de tâmplărie», noua carte a lui Mircea Cărtărescu, a apărut «Despre trup», cu splendidele interpretări pe care Victor Ieronim Stoichiță știe să le facă imaginii, Brant Pitre, «Isus și rădăcinile evreiești ale Mariei». Vor urma Tatiana Niculescu cu «Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu», Radu Paraschivescu, «Recviem vesel pentru tata», Lucian Boia, cu «Românii și Europa. O istorie surprinzătoare», Ioana Pârvulescu cu noul său roman, «Prevestirea», Gabriel Liiceanu, «Isus al meu».

Deci la Humanitas venim cu noutăți în continuare. Nu cu 70-80, dar cu 20 totuși venim.

 

Despre lansări

Sigur că e obligatoriu să încercăm să facem asta – fără însă a avea iluzia că o lansare online va putea vreodată suplini căldura care se degajă când lansarea are loc la un târg sau la o librărie, dar, slavă domnului, există online-ul , există canalele acestea care ne țin împreună. Le folosim cât ne stă în putere – atât noi, cei din editură, cât și autorii. Există mini-clipuri, sunt cei care citesc pentru ora de poveste Humanitas Junior, lume care prezintă pur și simplu cărți și se filmează.

Am structurat anume #BibliotecaVirtuală în site-ul nou Humanitas, cu cărți care pot fi accesate gratuit.

Încercăm ca fiecare dintre noutățile noastre să intre în lume deopotrivă în format tipărit și ebook.

Acestea sunt câteva dintre măsurile pe care le-am luat pentru reconfigurarea lumii editoriale.