Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19 | Ventilat mecanic sau nu?

Medici din Statele Unite şi Italia se întreabă, tot mai des, care este momentul optim pentru a fi intubați pacienţii gravi cu noul COVID-19. În Covid-19 apare sindromul de detresă respiratorie, cu indicație clară pentru ventilare. Dacă la începutul epidemiei pacienţii care nu puteau respira erau intubaţi cât mai devreme, acum acest lucru este întârziat de medici cât de mult posibil. 

Medicii au descoperit că starea pacienţilor se deteriorează rapid după intubaţie, lucru care a dus în multe spitale la întârzierea folosirii aparatelor de ventilaţie.

Cifrele din Marea Britanie și statul american New York sunt îngrijorătoare. Marea Britanie a spus că 60% dintre pacienții puși la ventilatoare respiratorii au murit. În New York, procent de mortalitate a fost de 80%, la pacienții intubați și ventilați artificial.

Studiul care conduce la presupunerea că utilizarea ventilatoarelor în pandemia Corona este dăunătoare, și nu utilă, a fost publicat, la 22 aprilie, în revista de specialitate „Journal of the American Medical Association”, și a acumulat, până la ora de față, aproape un sfert de milion de vizualizări.

Au fost analizate date din 12 spitale din Northwell Health, cel mai mare district de sănătate din New York. Rata de deces a fost de 97,2% la persoanele peste 65 de ani și 76,4% la cei între 18 și 65 de ani.

 Şi medicii din România sunt precauţi la intubare. “Intubaţia este o procedură invazivă, riscantă, pe care o iau în calcul atunci când celelalte măsuri de terapie intensivă respiratorie au eşuat şi când se pune problema salvării vieţii pacientului.”, ne-a explicat Radu Țincu, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul de Urgență Floreasca din București. 

România se apropie de 12.000 de infecții cu coronavirus.  675 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat până acum. 362 de noi cazuri au fost înregistrate, în ultimele 24 de ore. Peste 3.500 de pacienți s-au vindecat, a transmis astăzi Grupul de Comunicare Strategică. 

60% dintre cei 500 de pacienţi infectaţi cu Covid 19 și trataţi la Institutul de Boli Infecțioase “Matei Balș” din Capitală, de la începutul pandemiei, s-au vindecat, fără să fi suferit alte complicaţii, ne-a declarat  Adrian Marinescu, medic primar Boli Infecțioase în cadrul institutului. Potrivit acestuia, media decesele înregistrate la Institutul „Matei Balș” din Capitală, de 2,7%, este sub nivelul european, în condițiile în care la acolo ajung cele mai grave cazuri din țară.

Ambele interviuri pot fi ascultate în ediția din această seară a emisiunii Sănătatea FM.

 

Toate edițiile emisiunii Sănătatea FM: https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

Ascultă emisiunea Sănătatea FM din 29 aprilie 2020