Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Agricultura viitorului, studiată și testată la Iași

Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” din Iași încearcă să țină pasul cu timpurile, ba chiar să o ia înaintea lor. Cu ajutorul fondurilor europene, Universitatea și-a modernizat bazele de practică astfel încât să fie aptă să facă față provocărilor. Indiferent de specializare, studenții sunt încurajați să învețe în aceste baze cu un mare accent pe partea practică, pentru că testând vor învăța să fie buni specialiști într-un domeniu esențial pentru viitorul omenirii.

Profesorul Samuil Costel, decanul Facultății de Agricultură, explică de ce e important ca studenții să fie la curent cu agricultura modernă.  "Dacă discutăm de tehnologii de cultivare la culturi agricole de câmp nu mai putem discuta de tehnici de semănat care se practicau acum 30 de ani. Trebuie să le aducem la ce se întâmplă astăzi.

Fitotronul este, cu siguranță, piesa de rezistență a staţiunii didactice experimentale "Vasile Adamachi". Cum a apărut el și ce face? Denis Țopa, conferențiar la Facultatea de Agricultură, Departamentul de Pedotehnică, din cadrul USAMV Iași ne povestește: "Am construit fitotronul cu vreo cinci ani în urmă. La acel moment era cel mai mare din sud estul Europei, conform celor spuse de producător. 

O altă bază importantă pentru practică o reprezintă ferma didactică Rediu, o fermă model pentru cei care doresc să experimenteze creșterea vacilor într-o fermă de familie. O fermă cu un centru pentru monitorizarea calitativă și cantitativă a producțiilor bovine modernizat cu fonduri europene.

De la începutul perioadei de izolare, vânzările directe, de la fermă, au crescut spectaculos în unele țări europene. Agricultorii europeni, loviți de criza actuală, găsesc astfel un nou canal de vânzare, direct cu consumatorii. Detalii în corespondența de la Bruxelles, de la Mihaela Gherghișan.

 

Emisiuni disponibile : http://www.rfi.ro/tag/rural/

Ascultă emisiunea Rural din 27 aprilie 2020
 
Tags: