Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Anastasia Staicu (Asociatia SNK): "Eu cred în faptul că toți oamenii sunt buni. Pățesc ei necazuri dar în matrioșka aia cea mai mică, toți suntem o rază."

buni7.jpg

Bunicii Nostri
Bunicii Nostri
Sursa imaginii: 
Pagina Facebook dedicata proiectului "Bunicii Nostri"

350 de bunici singuri, 20 de familii vulnerabile, 7 case sociale. Asta înseamnă.. 1120 de sacoșe cu alimente, 140 de porții de mâncare, pe o întindere de 30 de localități. Activitatea pe o singură săptămâna pentru Asociația SNK în cadrul programului desfășurat în această perioada numit "BUNICII NOȘTRI".

Despre acest program, Valentin Panduru a vorbit în cadrul emisiunii RFI360 cu Anastasia Staicu de la Asociația SNK, persoana care atunci când nu cară vreo sacoșă pentru bunici, face și comunicarea acestui program.

"Povestea s-a născut încă de la începutul Seneca Anticafe, făceam povestea asta de două ori pe an împreună cu Asociația "Niciodată Singur", ei aduceau la noi pachetele și apoi le distribuiam, dar, dat fiind că ușile au fost închise la Seneca, iar problemele nu s-au micșorat  ci au crescut, am zis să facem asta, tot cu băieții de la "Niciodată Singur", și am acoperit 80 de persoane. Dar că în momentul când am făcut așa, multă lume a vrut să ajute, așa că am făcut un call iar rezultatele lui ne-au copleșit cu totul. Este incredibil ce s-a întâmplat. Așa ne-au dat "de lucru" ( rade ). Așa că în fiecare săptămâna am devenit specialiști în logistică , la împachetare, liste de tot felul. "


Anastasia Staicu
Anastasia Staicu
Sursa imaginii: 
Pagina Facebook dedicata proiectului "Bunicii Nostri"

"În această formulă funcționează de o luna și jumătate și am ajuns până în prezent în peste 30 de localități din mai multe județe, în localitățile din jurul orașelor mai mari, am înțeles că asta-i cea mai problematică zonă și am reușit cumva să ajungem acolo, cu ajutorul voluntarilor. (...) Am fost împreună cu Gelu Duminică, am fost împreună cu Cumpărături la Ușa Ta cu Marian Radună, adică ne și ajutăm între noi că să acoperim cât mai multă lume, pe o perioada cât mai lungă de timp ."

"Cel mai mare aport care "ne-a dat peste cap" este de la comunitatea DeClic (campania online, aici), adică , oamenii au donat, pur și simplu, în contul DeClic, virați apoi la Asociația SNK, bani cu care acum acoperim 700 de bunici. Chiar acum stăteam pe calcule și mă întrebăm dacă extindem sau îi ținem pe aceștia adaptați, cât mai durează, trei luni.. cât o mai fi ."

Bunicii Nostri
Bunicii Nostri
Sursa imaginii: 
Pagina Facebook dedicata proiectului "Bunicii Nostri"

"Nevoia cea mai mare pentru un om izolat, care nu iese din casă, e mâncarea și produsele de igienă. Într-un pachet lunar, care constă din trei sacoșe, o sacoșă cu legume fructe, cu produse de igienă, o altă sacoșă care conține conservele și o altă cu produse neperisabile, făină, mălai, zahăr, orez, paste. Trei sacoșe sunt de ajuns, pentru o luna, pe perioada de criză, te ajută să supraviețuiești ."

Ce reacție au bunicii când ajungeți încărcați așa la ei? "Reacția trece de la un fel de neîncredere, sunt oameni care se sperie, dar e că în filmele alea bune, în care vezi evoluția eroului, și aici de fiecare dată trăiești o transformare. Vezi în ochii lor speranță și mulțumire, și o lacrimă și .. bunătate . E bunătate. Eu cred încă în faptul că toți oamenii sunt buni. Pățesc ei necazuri dar în matrioșka aia cea mai mică toți suntem o rază, și vezi raza de fiecare dată, când ajungi la ei cu pungile alea, raza iese la iveală."

Mai sus, secvență din interviu postat pe pagina Facebook RFI360. Interviul în întregime poate fi ascultat mai jos.

 
Valentin Panduru in dialog cu Anastasia Staicu (Asociatia SNK) despre programul "Bunicii Nostri".