Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marți, 12 mai 2020

copil_scoala_pixabay.jpg

Image source: 
pixabay.com

De astăzi s-au redeschis şcolile în Franţa. Tocmai pentru că mulţi părinţi sunt reticenţi şi preferă să-şi ţină în continuare copiii acasă, reluarea cursurilor se va face gradual şi pe bază de voluntariat. Revin mai întâi copiii din grădiniţe şi primele două clase primare. 

Vorbim pe larg în 40 de minute despre tabloul general al consecinţelor pandemiei: de la şomaj şi adâncirea inegalităţilor, la riscul izbucnirii unor revolte sociale, penuriei de alimente, divorţuri şi sechele psihologice.

În Italia au izbucnit ample polemici după ce lideri ai mafiei au fost eliberaţi din închisoare și plasaţi în arest la domiciliu, în contextul pandemiei. Oameni politici, magistraţi şi asociaţii ale victimelor avertizează: clanurile sunt pregătite să profite de criza economică.

Traficul a scăzut considerabili în Bucureşti în perioada stării de urgenţă. Situaţia nu va mai sta la fel după 15 mai, avertizează ONG-urile de mediu care susţin că Primăria Capitalei nu a făcut nimic pentru a eficientiza transportul în comun sau cu bicicletă. Discutăm pe larg.

În plină urgenţă sanitară preţurile apartamentelor din oraşele mari au crescut. În Capitală, de exemplu, scumpirile au fost de două-trei procente. Însă specialiştii spun că aceste cifre arată intenţia vânzătorilor mai degrabă şi nu preţurile reale pentru că restricţiile au făcut aproape imposibilă încheierea vreunui contract.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute