Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


COVID-19 | Din 15 mai, ieșim din izolare, păstrăm măsurile de prevenție

România a depășit pragul de 16.000 de infectări cu noul coronavirus și 1000 de decese.  Aproximativ 8.000 de persoane au fost declarate vindecate. În ultimele 24 de ore, au fost raportate 224 de cazuri noi, porivit Grupului de Comunicare Strategică.

După 15 mai, vom intra într-o nouă etapă, în care vom conviețui cu virusul. Cu siguranță că riscul nu este mai mic, Dimpotrivă. Schimbarea este doar că renunțăm la izolarea la domiciliu, însă măsurile de prevenție rămân, spune la RFI medicul infecționist Adrian Marinescu, de la Institutul Matei Balș din București, invitatul emisiunii Sănătatea FM.

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat recent că, după 1 iunie, va începe testarea naţională pentru Covid-19, pentru a verifica imunizarea populaţiei.  La RFI, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, spune că această testare la nivel național va fi de fapt un studiu esențial în procesul de elaborare a viitorelor politici de sănătate publică. ”Vom ști ce procent din populație a luat contact cu virusul, în ce zone s-a propagat acesta mai rapid și ce categorii de vârstă sunt cele mai afectate”, afirmă medicul. El mai spune că la această testare la nivel național vor participa cel mai probabil câteva zeci de mii de români, ce vor fi selectați după un eșantion ce urmează a fi stabilit.

Medicul Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta, din București, spune că efectele virusului continuă să fie vizibile la computerul tomograf chiar și după ce testele de laborator ies negative. Doctorița cere responsabilitate și după relaxarea restricțiilor pentru că e greu să nu poți fi alături de cei dragi mai ales când sunt bolnavi.

De pe 15 mai, cabinetele stomatologice vor fi redeschise, odată cu relaxarea mai multor măsuri de restricționare a deplasării. Vor fi, însă, reguli clare atât pentru pacienți, cât și pentru medici, declară la RFI vicepreședintele Colegiul Medicilor Stomatologi, Norina Forna. Ea spune că va fi foarte important triajul pacienților. În plus, programările vor fi esențiale, iar ele trebuie făcute astfel încât în sala de așteptare să nu fie mai mult de o persoană.

 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

 
Ascultă emisiunea Sănătatea FM din 13 mai 2020