Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de miercuri, 13 mai 2020

ccr.jpg

Image source: 
RFI România / arhivă

Ordonanţa de Urgenţă privind instituirea stării de urgenţă este constituţionala atât timp cât nu restrânge drepturi şi libertăţi. CCR a tranşat sesizarea Avocatului Poporului privind instituirea stării de alertă, din 15 mai, odată cu ieşirea din starea de urgenţă.

Patronatele din turism dau un ultimatum Guvernului pentru sprijinirea acestui sector grav afectat de pandemie. Oamenii de afaceri din domeniu cer redeschiderea tuturor unităţilor hoteliere până la 10 iunie şi îngheţarea preţului la utilităţi pentru cel puţin 6 luni. Este contextul în care CE a prezentat un plan de redeschidere a frontierelor dintre statele membre, în încercarea de a revitaliza turismul. Decizia va aparţine totuşi fiecărei ţări. Frontierele externe ale UE rămân închise până pe 15 iunie.

Relaţia româno-maghiară s-ar putea inflama din nou. Iniţiativa PSD care stabileşte declararea zilei de 4 iunie ca ziua Tratatului de la Trianon a fost adoptată de Parlament. Tratatul recunoştea unirea Transilvaniei cu România, considerată o tragedie de partea maghiară. Bucureştiul nu şi-a propus să între într-o logică conflictuală, apreciază Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe. Un interviu în această seară.

Este tensiune şi pe scena politică de la Chişinău. Opoziţia vrea să demită guvernul. Preşedintele Igor Dodon spune că dacă executivul Chicu va fi demis vor fi declanşate alegeri anticipate. Iar analiştii îi dau replica şefului statului: un scrutin înainte de termen nu poate fi organizat până în toamnă.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Ascultă emisiunea 40 de minute din 13 mai 2020