Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de marti, 26 mai 2020

România este interesată să iasa din logica provocărilor şi a confruntării in relatia cu Ungaria. Este declaratia ministrului de Externe, Bogdan Aurescu, într-o conferință comună susținută la Bucuresti împreună cu omologul său ungar, Peter Szijjarto. Diplomatul maghiar a taxat si cu aceasta ocazie declarațiile președintelui Klaus Iohannis privind  Ardealul dat ungurilor.  

sumarul emisiunii 40 de minute 

Nenumarate proiecte au fost depuse in Parlament referitoare la pensiile speciale. Liberalii propun abrogarea unui articol din statutul deputaților și al senatorilor ale cărui prevederi se referă la acest tip de venit. Asta dupa ce, la inceputul anului, Parlamentul a adoptat un proiect de lege controversat care elimină pensiile speciale pentru mai multe categorii profesionale însă legea a fost declarată neconstituțională.   

Cu 4000.000 ramasi fara un loc de munca si alte cateva mii intorsi din strainatate si cu gandul sa ramana in tara, competitia pentru o slujba devine acerba. Specialistii spun ca salariile vor ramane aceleasi sau chiar vor inregistra o usoara scadere. Pe termen lung insa reducerea bugetelor de salarii se va dovedi neinspirata, spun consultantii pentru ca Romania este inca o piata unde nu sunt resurse umane suficiente.

Iar Franţa şi Germania lansează un apel comun pentru redeschiderea frontierelor în Europa în vederea relansării economiei. Acest mesaj prefaţează o reuniune parlamentară franco-germană programată peste două zile. În paralel, ministrul francez de externe, Jean-Yves Le Drian declară că în contextul tensiunilor dintre China şi Statele Unite, este momentul ca Europa să se reafirme pe plan diplomatic.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 26 mai 2020