Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


„De la fermă la furculiță” și biodiversitatea, noile strategii ale Uniunii Europene

din_ferma_in_furculita-ec-europa.jpg

Image source: 
ec.europa.eu

Săptămâna trecută, Comisia Europeană a adoptat strategia „De la fermă la furculiță” și cea privind biodiversitatea, părți fundamentale ale Pactului verde european.

Principalele ținte ale strategiei „De la fermă la furculiță”, pentru următorii ani:

- o reducere cu 50% a utilizării și a riscului pesticidelor,

- o reducere cu cel puțin 20% a utilizării îngrășămintelor,

- o reducere cu 50% a vânzărilor de antimicrobiene utilizate pentru animalele de fermă și acvacultură,

- atingerea obiectivului de a consacra agriculturii ecologice 25% din terenurile agricole,

- îmbunătățirea etichetării pentru a răspunde mai bine nevoilor consumatorilor în materie de informare cu privire la alimente.

Strategia privind biodiversitatea Europei prezintă măsuri pentru redresarea declinului biodiversității, până în 2030, inclusiv transformarea a cel puțin 30% din terenurile și mările Europei în zone protejate și, pentru cel puțin 10% din suprafața agricolă, se urmărește revenirea la elemente de peisaj bogate în diversitate. Câteva cifre care au determinat fundamentarea strategiei privind biodiversitatea: un milion din opt milioane de specii (plante și animale) la nivel global sunt amenințate cu dispariția, iar în Europa cel puțin 1.677 specii (în special melci, scoici și pești) sunt în pericol, din 15.060 evaluate. De asemenea, una din 10 specii europene de albine și fluturi este amenințată cu dispariția.Invitați: Florian Ciolacu, director executiv al Clubului Fermierilor Români pentru o agricultură performantă, Vasile Iosif, președintele Asociaţiei Industriei de Protecţia Plantelor din România (AIPR).

Ascultă emisiunea Rural din 25 mai 2020