Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Radu Negulescu – Omul care s-a trezit din Matrix

Ştiţi cum este să deschizi ochii şi să îţi dai seama că te-ai trezit din Matrix ? Vă aduceţi aminte de celebrul film al fraţilor Wachowski, de ideea că trăim cu toţii într-o matrice unde fiinţa noastră nu este decât o baterie care o alimentează ?

Problema cu această metaforă este că nu prea este o metaforă ci radiografia destul de fidelă a realităţii în care trăim. Cei care se trezesc din Matrix, cei care au curajul să ia pilula roşie în locul celei albastre văd dintr-o dată adevărul ascuns în plină lumină. Dar există o şansă şi pentru cei care preferă să trăiască într-o serie de iluzii confortabile.

Tot ceea ce vezi în jur, de la banii din buzunar sau din cont, la joburi, viaţa socială şi personală este doar povestea pe care ţi-o spui despre tine. Problema e că de cele mai multe ori preferăm să trăim într-o iluzie dacă aşa ni se pare că e mai confortabil. Avem însă această şansă uriaşă care se numeşte « criză ». Criza este cel mai mare bine care ţi se poate întâmpla întrucât ea este motorul schimbării. Viaţa are un preţ pentru că într-o zi vei muri. Fără moarte, viaţa ar fi moartă pentru veşnicie. Dar, ştiind că mori, vrei să te bucuri de bucata de viaţă de care ai parte. Criza vine peste tine pentru a omorî omul vechi şi a face loc omului nou. Criza este moartea care te trezeşte la viaţă. Se poate petrece pe un plan individual dar se poate desfăşura şi colectiv, la nivel de umanitate. A avut multe forme de-a lungul istoriei. Ultima de care am aflat se numeşte coronavirus. A intrat în vieţile noastre ameninţându-le cu moartea şi ne-a dat şansa extraordinară de a ne trezi din lumea iluzorie în care trăiam. Acea lume care nu-şi putea rezolva problemele decât prin conflict şi prin războaie.

Acea lume moare şi face loc alteia în care noi vom fi principalii actori. După coronavirus vom trăi într-o lume cu totul altfel dar depinde de fiecare dintre noi cum va fi acest « altfel ». Unii dintre noi au acest dar de a vedea în viitor şi ne pot arăta pe unde e mai bine să o luăm pentru a ajunge la versiunea de viitor mai bună pentru noi.

Radu Negulescu este un om care are în el această alchimie a viitorului. Şi-a fondat compania de soluţii online la 16 ani. Acum are 200 de angajaţi, mai bine de 500 de clienţi şi patru birouri în România. Mai are birouri şi la New York, în Nigeria şi în Senegal. Vă aduceţi aminte de alegerile din 2014 ? De victoria surprinzătoare a unui primar din Sibiu la preşedinţia României ? Cum a fost posibil, într-o ţară latină şi destul de agitată, ca un român de origine germană care vorbeşte cu încetinitorul şi nu prea ne arată vreo emoţie să câştige ditamai alegerile prezidenţiale ? A fost posibil datorită unui vot masiv care a fost mobilizat pe internet şi pe reţelele sociale. Omul din spatele campaniei de social media care a contribuit masiv la victoria lui Klaus Iohannis în 2014 a fost Radu Negulescu. Atunci a văzut în viitor şi asta face şi acum. Îl veţi descoperi astăzi la emisiunea « Noi venim din viitor » şi vă promit un dialog fascinant despre lumea în care trăim, despre viaţă, despre ce facem şi despre ce suntem în ceea ce facem. Mai multe despre el şi proiectele lui puteţi afla la adresa : www.trencadis.ro