Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Medic: Testarea extinsă, vitală pentru controlul răspândirii COVID-19

ciuhodaru_oblu.jpg

Image source: 
Facebook/Tudor Ciuhodaru

Noi focare de infecție cu coronavirus au apărut în mai multe judeţe din ţară, după intrarea în vigoare a primelor măsuri de relaxare. Ele au fost înregistrate în unități medicale din Olt, Alba și Iași. Spitalul de Neurochirurgie din Iași a lucrat, în regim de urgență, după ce zeci de cadre medicale și pacienți au ieșit pozitivi la testul pentru COVID-19. Medicul Tudor Ciuhodaru este de părere că testarea extinsă este vitală pentru controlul răspândirii COVID-19, iar rata de infectare se poate reduce semnificativ.

Testarea extinsă (suspecți/expuși/asimptomatici) este vitală pentru controlul răspândirii COVID-19. Rata de infectare se poate reduce semnificativ. Rata de infectare în Germania, adică numărul de persoane pe care le contaminează în medie un bolnav de COVID-19, a scăzut sub unu, ajungând la 0,7, conform estimării publicate de Institutul Robert Koch, autoritatea federală responsabilă de monitorizarea epidemiologică dar doar după ce au efectuat 1,7 milioane de teste. (2,4% din populație), spune Tudor Ciuhodaru, medic primar medicină de urgență la Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" Iași. Potrivit acestuia, chiar dacă persoana infectată nu are simptome (4 din 5 sunt în această situație) aceasta poate totuși să transmită virusul altor persoane. Testarea extinsă duce și la scăderea numărului deceselor (creșterea numărului de testări cu 1% duce la o scădere a deceselor cu 0,56%, testarea a 500.000 de persoane pe săptămână salvează 2.500 de vieți), mai spune conf.dr. Tudor Ciuhodaru. 

Semnal de alarmă tras de reprezentanții medicilor rezidenți din România. Medicii rezidenți aflați în primii doi ani de pregătire, iar unii dintre ei pe toată perioada rezidențiatului, fac gărzi neplătite peste norma prevăzută în contractul de muncă.  "Este vorba despre o practică ilegală diseminată la nivelul întregii structuri de rezidențiat",spune la RFI, Ioan Mirea,  președintele Societății Multidisciplinare a Medicilor Rezidenți din România. O altă problemă ridicată este legată de cei care îi formează. "Aceste persoane au o serie de atribuții și responsabilități care nu se respectă întodeauna, afectând astfel parcursul pregătirii medicilor rezidenți", mai spune Ioan Mirea. 

Peste 100 de vaccinuri împotriva noului tip de coronavirus sunt în dezvoltare. Dintre acestea, până acum, doar 8 au ajuns la stadiul de teste clinice. Până vom avea un vaccin va mai trece măcar un an, un an și jumătate, de asta distanțarea fizică și izolarea rămân cele mai eficiente metode de luptă cu pandemia. Mihai Netea, unul dintre cei mai importanți cercetători din lume în domeniul imunologiei spune la RFI că marea problemă va fi producerea acestui vaccin pentru sute de milioane și apoi miliarde de oameni întrucât Sars Cov 2 va rămâne printre noi exact cum e acum virusul gripal. Medic infecționist și profesor de medicină internă experimentală la Universitatea Radboud, din Olanda, Mihai Netea avertizează că nu știm sigur dacă cei care au trecut prin boală se pot reinfecta. În opinia sa, persoanele care au avut COVID sunt cel puțin parțial protejate. 

 

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm