
Emisiunile RFI RO
COVID-19 | România se apropie de 19.700 de cazuri
stethoscope-4280497_1920_1.jpg

O mare parte dintre medicii rezidenți care au lucrat cu pacienți infectați cu SARS-CoV-2 încă mai așteaptă indemnizația de 500 de euro, promisă de Guvern și plătită din fonduri europene. Ion Alexandru Voropanov, medic rezident pneumolog pediatru, implicat în linia întâi în pandemia COVID 19, este unul dintre medicii care nu au primit stimulentul de risc. Dincolo de această problemă, medicul a adus în discuție și situația sporului de pericol, despre care spune că nu a fost niciodată cel notat pe pontajul de la spitalele în care a făcut stagii, ci un spor minim. Și asta, pentru că legea permite acest artificiu, a declarat medicul pentru RFI.
Statul trebuie să deruleze campanii de contracarare a „absurdităților antivacciniștilor”, este de părere premierul Ludovic Orban, care s-a declarat un susținător al vaccinării. Reacția sa vine după ce peste 100 de medici au trimis o scrisoare in care cer Parlamentului să renunțe la Legea Vaccinării. Proiectul de act normativ a fost depus la jumatatea anului 2016, venind pe fondul scăderii numărului celor imunizați. Astfel, România ajunsese tunci la o acoperire vaccinală de 60 % din populație, în conditiile in care țări precum Cehia sau Ungaria încă mențineau acoperirea vaccinală a peste 95%. Educația este singura soluție de a contracara campanile antivacciniștilor, spune la RFI, Gino Dumitra, , medic de familie și coordonatorul Grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei.
La sfarșitul lunii mai, a fost marcată Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerelor de Sânge. Peste 72.000 de români s-au înscris până acum în Registrul Național al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, însă, numărul este unul mic comparativ cu alte țări. Oricine poate salva viața unui pacient cu un tip de cancer al sângelui. Trebuie să aibă între 18 și 45 de ani, o stare de sănătate bună. În timpul pandemiei COVID-19, la Institutul Clinic Fundeni, activitatea de transplant a continuat. În primele patru luni ale anului am făcut 43 de transplanturi, spune Prof. Dr. Alina Tănase, medic hematolog, președinte, Societatea Română de Transplant Medular.
Personalul medical din Suedia nu a avut un protocol pre-stabilit, la momentul declanțării epidemiei de coronavirus. Medicii și asistentele au învățat din mers, de la oră la oră și de la zi la zi, cum să facă față și pe toți i-a unit, într-un final, solidaritatea. O spune Daniela Moldovan, asistentă și lideră de sindicat la o clinică din Suedia.Ea i-a povestit colegului meu, Alex Olaru, cum pandemia a adus în spitale inclusiv persoane ieșite la pensie, care și-au dorit să ajute sau chiar personal administrativ, care a coborât din birouri. Adevăratul șoc s-a produs atunci când a murit un pacient tânăr, sănătos - povestește Daniela Moldovan. Când vezi radiografiile cu plămâni pietrificați, atunci înțelegi ce înseamnă cu adevărat COVID-19, mai spune asistenta.
Ascultați interviurile în ediția din această seară a emisiunii Sănătatea FM.
Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm