Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Doi ani de existență pentru Via Transilvanica - "Drumul care unește "

viatransilvanica.jpg

Via Transilvanica
Via Transilvanica
Sursa imaginii: 
Via Transilvanica

Pe 12 iunie, Via Transilvanica a împlinit 2 ani de existență! Via Transilvanica este o invitație la drumeție. Un drum care se întinde pe o distanță de 950 de km de la Drobeta Turnu Severin până la Putna, drum care vrea să lege culturi, etnii, tradiții și obiceiuri românești. O inițiativă a Asociației Tășuleasa Social. Pare greu când spui asta, cum adică o drumeție de 950 de km, o drumeție cât toată țară? Cine este capabil de așa ceva? Am vorbit despre această inițiativă cu ambasadorul Via Transilvanica, Tibi Ușeriu, omul pentru care "greu" are cu totul alte coordonate, dar si cu Alin Ușeriu, presedintele Tășuleasa Social, asociația care a inițiat acest proiect.

Puțin i-a lipsit anul acesta lui Tibi Ușeriu să câștige maratonul de la Polul Nord, "Montane Yukon Arctic Ultra", din Canada. A ieșit pe locul doi după ce a parcurs cei 482 de kilometri în 6 zile, 23 de ore și puțin peste 13 de minute, în condiții de iad alb. A fost al 5-lea ultramaraton artictic pentru Tibi Ușeriu, dar primul alergat in susținerea inițiativei Via Transilvanica.

"Mie îmi place orice proiect de anduranță , din punct de vedere social dar și din punct de vedere personal, și cred că Tășuleasa Social s-a înhămat la un proiect de foarte mare anduranță. Se împlinesc doi ani de la lansarea acestui proiect și îmi aduc aminte atunci după ședințele pe care le-am avut cu echipa Tășuleasa Social, ne-am gândit că asta o să fie un proiect cam pe 20 de ani, pentru că în tot acest timp este posibil să adunăm banii, este posibil să facem tot acest proiect. Din fericire, se vede că nu. Se vede că este un proiect care a prins foarte bine. Am ajuns, în acest moment, suntem undeva la 400 de kilometri, mai exact 398 terminați. Săptămânile trecute am luat puțin la pas, după ce autoritățile ne-au lăsat să ieșim din casă, am luat un pic la pas următorii kilometri care vor fi dați în folosință anul acesta și am trecut prin județul Mureș, prin Harghita. Săptămâna viitoare, fetele care se ocupă de ghid vor fi iar pe Via Transilvanica, eu cu fratele meu voi merge puțin că să ne mai uităm prin zona Harghita, să terminăm cumva și acel tronson, și să ne apropiem de Alba Iulia, dacă tot se împlinesc 2 ani de zile de când am pornit acest proiect, vrem să ajungem înapoi la Alba Iulia."

Lansarea proiectului Via Transilvanica a avut loc pe 12 iunie, în Piața Cetății din Alba Iulia, la eveniment participand atunci actorul Marcel Iureș, fostul principe Nicolae de România, profesorii Mircea Miclea, Ioan Aurel Pop dar și Tibi Ușeriu și Toma Coconea.

Despre cum a apărut Via Transilvanica am vorbit și cu fratele lui Tibi, Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social. "Când am pornit Via Transilvanica, era un răspuns la cei 100 de ani de unire cu Transilvania, deci cumva sărbătoarea era să cunoaștem Transilvania reală, adevărată, Transilvania prin care să trecem printr-un drum de lungă distanță, pentru că oricât ar fi de frumoasă o țară, atâta vreme cât nu am bătut-o la pas, nu o cunoaștem, nu are infrastructură, nu o să ajungem să o cunoaștem așa cum este ea. Și așa s-a născut Via Transilvanica, practic noi am crezut că facem 30 de km pe an, pentru că ne-am și încăpățânat să-l facem într-un fel, iconic, aproape monumental, adică avem o bornă de andezit la fiecare kilometru, există un ghid în trei limbi, aproape toate potecile pe care trece Via Transilvanica, are o importanță pentru ce a însemnat înainte poporul, cel care a trăit aici și ce înseamnă în momentul acesta, deci practic, un drum de lungă distanță care cuprinde aproape toate etajele, culturale, istorice, etnice pe care le are Transilvania. Toate sunt cuprinse în acest drum, și așa i-am spus "drumul care unește". El a unit în 2018, dar și în 2019, iar în 2020 e clar ne o să ne unească iar, pentru că este o formă de turism pe care eu sper să o luăm în calcul. Este o formă de reapropiere față de natură, o formă de apropiere, aproape patriotică, ca să zic așa, față de Transilvania care cred eu, este o minune la nivel mondial, și este o apropiere față de satul românesc care, oricum, nu l-am prea băgat în seama, dar care, cred eu, e singurul lucru pe care nu l-a putut vandaliza nimeni. Satul românesc este acolo, primitor, ne așteaptă, interesant, autentic, și cu valori foarte multe pe care abia aștept să le descoperim."

 
Asculta interviu cu Alin Ușeriu, președintele Tășuleasa Social.