Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Gáspár György: "Să scrii o carte este o aventură în sine. Să scrii o poveste de iubire cu explicații psihologice, este nebunie curată!"

gaspar_gyorgy.jpg

Gaspar Gyorgy
Gaspar Gyorgy
Sursa imaginii: 
Pagina Facebook Gaspar Gyorgy

"Să scrii o carte este o aventură în sine. Să scrii o poveste de iubire, pe care mai apoi să o subtitrezi cu explicații psihologice, este nebunie curată! Dar, uneori, cu toții ne permitem să facem lucruri ce nu s-au mai făcut, care ne sperie și care, în același timp, ne arată că există atât de multe cotloane sufletești de explorat." asta spune, despre noua sa carte numita "Suflete de Sticla", autorul Gáspár György, psiholog clinician, psihoterapeut de familie și cuplu, membru al Colegiului Psihologilor din România, formator la diferite programe de formare complementară, președinte și membru fondator al Asociației Multiculturale de Psihologie și Psihoterapie și, din 2011, co-fondator al conceptului Pagina de Psihologie.

Autor al bestseller-urilor “Copilul invizibil” și “Revoluția iubirii”, Gáspár György a vorbit în emisiunea RFI360 despre a cincea să carte. "De această dată am vrut să mă joc puțin și să mă aventurez pe un teren pe care nu-l stăpânesc foarte bine și anume ficțiunea, beletristica, pe care am încercat să o combin cu explicații din psihologie. De-a lungul anilor, mi-am dat seama că sunt oameni care apreciază foarte mult textele de psihologie însă există și o masă foarte mare de cititori care preferă mai degrabă ficțiunea și beletristica. Anul trecut m-am întrebat cum anume aș putea aduce cercetările științifice și lucrurile pe care psihologii le știu, puțin mai aproape de mintea acestor oameni și am ajuns la concluzia că poveștile sunt cele care ne leagă, mintea noastră operează foarte bine cu toate conceptele din povesti, cu toate experiențele pe care personajele din povești le au și de aceea mi-am propus ca, de aceasta data, să pornesc puțin altfel, nu atât de la un studiu de caz din cabinet, ci mai degrabă de la o poveste care ar putea semăna izbutor de mult cu iubirea fiecăruia dintre noi și după aceea să inserez pe ici pe colo câteva explicații care să ne ajute să înțelegem puțin mai bine ce se afla în culisele comportamentelor noastre."

Gaspar Gyorgy
Gaspar Gyorgy
Sursa imaginii: 
Pagina Facebook - Gaspar Gyorgy

"Suflete de Sticlă", o carte ce are ca subtitlu: "Traumele celor rătăciți în trecut". Ficțiune, dar nu în totalitate. “Vorbim despre o ficțiune în care ne putem recunoaște, pentru că cele două personaje principale, Silvia și Baltazar, sunt oameni care greșesc foarte mult, oameni care declarativ spun că își doresc o iubire în care să se simța cu adevărat împliniți, că își doresc o relație în care ei să se dezvolte, însă, cumva, daca ne uitam cu atenție la acțiunile lor, la mesajele pe care le transmit, vedem că acolo e foarte multă teamă de intimitate, foarte multă frică de apropiere și una dintre concluziile la care oamenii de știință au ajuns până acum este că în spatele acestei temeri de intimitate se află traumele pe care noi le aducem cu noi din copilărie. Toate acele experiențe negative prin care, fără doar și poate, fiecare dintre noi a trecut și cu care, din păcate, nu vrem să avem de a face pentru că mergem pe principiul că, daca le-am uitat înseamnă că ele nu mai există. Însă, ce ne arată realitatea este că la nivelul relațiilor interpersonale, aceste experiențe negative, aceste traume ale noastre devin vizibile, și din păcate, ne sabotează acolo unde ne doare cel mai tare, de aceea, da, ai dreptate, nu e doar o carte de ficțiune, e mai mult o carte în care putem recunoaște toți pasaje din poveștile de iubire pe care le-am trăit.”

Pentru că ai pomenit de iubire, spune-mi Gáspár, cum arata iubirea care ne împlinește? “E o iubire care ne hrănește, ne ajută să ne transformăm visurile în realitate, care ne ajută să vindecam o parte din traumele din copilărie. Experiența mea din cabinet, lucrez de aproape 15 ani, îmi arată că oamenii nu se pot vindeca singuri. Daca cineva constată, citind această carte, că are o serie de experiențe negative din trecut, e bine de știut că ființa umană nu are această capacitate de autovindecare, însă, din fericire, ființa umană are o altă resursă foarte importantă, și anume iubirea sau relațiile interpersonale. Și această iubire care ne ajuta să ne dezvoltam, aceasta iubire care ne respectă, această iubire care ne transmite cât suntem de valoroși și cat suntem de importanți, este iubirea sănătoasă din punctul nostru de vedere, al terapeuților de cuplu, și sigur, o astfel de iubire nu vine fără provocări, o astfel de iubire nu înseamnă că în relația de cuplu nu exista certuri din când în când, nu exista conflicte, că nu exista cuvinte care să au fost exprimate fară să fie gândite, însă, dincolo de aceste comportamente negative pe care încercam să le reparam, pe care le regretam la modul cel mai serios și încercam să reluam conexiunea cu persoana draga, dincolo de aceste încercări de a repara, exista și foarte multa afecțiune exprimată, există apreciere, admirație, există timp de calitate petrecut împreună, exista cumva un ritual în care cei doi parteneri își permit ca zi de zi să aibă grijă de relația lor de cuplu exact așa cum avem grija de telefoanele inteligente. Spunem că în secolul XXI nu mai găsim timp pentru noi și pentru ceea ce contează, însă probabil că 99% dintre oamenii care au un telefon inteligent, care au un laptop, au grija ca toate aceste device-uri să fie încărcate cu energie. Același lucru cred că trebuie să-l facem și cu iubirea noastră, cu relația de cuplu, pentru că la modul cel mai serios, calitatea și durata vieții noastre depinde de calitatea relațiilor noastre.”

 
Gáspár György in dialog cu Valentin Panduru, in cadrul emisiunii RFI360.