Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Noi reguli pentru pacienții cu Covid-19 asimptomatici. Ministru: Avem transmitere comunitară la nivelul întregii țări

Alte 321 noi cazuri de infectare cu coronavirus au fost raportate în România în ultimele 24 de ore. În total, 24.826 de români au fost diagnosticați cu  SARS-Cov-2. De la debutul pandemiei, s-au vindecat 17.391 de români. Peste 1500 au decedat. Pacienţii COVID-19 asimptomatici vor fi izolaţi acasă după 10 zile de spitalizare. Măsura se regăsește într-un ordin semnat marţi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și are ca scop descongestionarea spitalelelor. 

 

"Suntem într-o creștere a numărului de cazuri active, alternând cu ultimele două zile, suntem într-o creștere asumată, având în vedere că au fost acele măsuri de relaxare. estionăm creșterea numărului de cazuri. Avem încă 6000 de cazuri active. Ce este mai important, nu avem o suprapopulare a unităților de primire urgență. Dacă zilele trecute aveam o congestionare a spitalelor mari, în aceste zile putem gestiona numărul de cazuri.", a declarat pentru RFI, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. 

Potrivit acestuia, "în acest moment, nu avem zone în care să instituim carantina, sunt focare cu număr mic de pacienți infectați". Nelu Tătaru a condamnat atitudinea celor care "instigă" la nerespectarea măsurilor de prevenire a transmisiei virusului SARS-CoV-2. "Starea de incertitudine care se vrea să fie indusă în populație nu face decât să prelungească această pantă descendentă și starea de normalitate să vină mai târziu", a precizat ministrul Sănătății. 

Pacienţii COVID-19 asimptomatici vor fi izolaţi acasă după 10 zile de spitalizare. Măsura se regăsește într-un ordin semnat marţi de ministrul Sănătății, Nelu Tătaru și are ca scop descongestionarea spitalelelor. Valeriu Gheorghiță, medic primar Boli Infecțioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila" (București) explică la RFI de ce nu poate fi lăsat un asimptomatic acasă din momentul în care el a fost diagnosticat cu noul coronavirus.

În România, numărul persoanelor care suferă de depresie a crescut de la 1,5% în 2014, la 5% în 2017, potrivit datelor Institutului Național de Sănătate Publică. Specialiștii numesc depresia „boala secolului”. Aproape 300 de milioane de oameni suferă de depresie la nivel mondial, iar numărul celor care se sinucid ajunge la aproape 800.000, spune Organizația Mondială a Sănătății. Depresia este o afecțiune reală și trebuie tratată cu terapie și, când e cazul, cu medicamente. „Oamenii nu vorbesc despre ea pentru că nu îi înțeleg gravitatea. Faptul că e nevăzută, nepalpabilă, face ca problema aceasta de sănătate să nu fie luată în serios.”, spune dr. Gabriel Diaconu, medic psihiatru.

 

Interviurile pot fi ascultate în ediția din această seară a emisiunii Sănătatea FM.

Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm