Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Minore traficate, victime (și) în hățișul birocratic

Situație incredibilă la Pitești, în județul Argeș. Singurul centru din țară care se ocupă de victimele minore ale traficului de ființe umane este amenințat cu suspendarea licenței pe motiv că are trecut ca obiect de activitate lucrul cu copiii aflați în dificultate, nu cu copii victime ale traficului de persoane.

De ce? Pentru că România nu are practic norme stabilite pentru activitatea cu acești copii.

Presiunile cu suspendarea licenței vin chiar într-un moment în care Departamentul de Stat american îndemna Bucureștiul  în cel mai recent raport să facă din combaterea traficului de ființe umane o prioritate.

Andreea Orosz a discutat cu Iana Matei, de la Asociația Reaching Out, în cadrul emisiunii Tânăr în Europa (AUDIO).

"Informația despre rețeaua de traficanți se afă la victimă, indiferent de cât de mică este, victima știe cine face parte din rețea, ce clienți vin: polițiști, procurori, funcționari publici,  politicieni, știe care sunt clienții, știe ce taxe de protecție se plătesc și cui. Toată lumea știe că victima știe aceste lucruri. De aceea nu vor standarde pentru minori, pentru că în momentul acela mai multe organizații  se vor acredita și licenția ca să ajute miile de copii care sunt pe stradă. Și atunci vor ieși la suprafață și mai multe informații despre aceste relații bine organizate și conectate.

Pe când dacă o ai doar pe Iana Matei la Pitești, e simplu, îi suspenzi licența, o închizi și nu mai ai problema traficului. Unde sunt victimele? Nu mai sunt...Cu cine vorbesc ele? Cu traficantul, și atât..."explică reprezentanta Asociației Reaching Out.