Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Harrison Ford, iulie și câteva amintiri despre viitor

ifdmjclkconinboh.jpg

Image source: 
https://pixabay.com/ro/users/p2722754-15334846/

Despre Star Wars numai de bine, așa ar trebui să încep. Dar nu sunt totuși foarte convins că formularea în cauză ar fi cea mai potrivită pentru a se califica la punctajul maxim în ceea ce privește inspirația.

Pe vremuri, parcă, zicerea era folosită într-un context mai pios și mi-e teamă că s-ar putea să ne ducă cu gândul la lumânări și porții zdravene de colivă, or noi ne dorim eroism și epic la liber, valuri de adrenalină și spații fără sfârșit străbătute la bordul mult prea celebrei Millennium Falcon – Șoimul Mileniului, alături de Harrison Ford și Chewbacca; mai ales alături de Harrison Ford, subliniez. Și Chewbacca, da, e super cool și el, desigur, dar insist, Harrison Ford. Acum, dacă tot am repetat, semnalizat și revigorat interesul pentru substantivul propriu care ne preocupă, să și încercăm să explicăm pe scurt de ce am făcut-o.

E iulie, e vară, deci e nevoie de aventură și eroi, în consecință accesăm Wikipedia care ne spune astfel din toate rândurile articolului său dedicat. Luna iulie l-a dat galaxiei (și trilogiei în discuție, devenită între timp ditamai franciză) pe Han Solo, iar noi, pământenii, mari amatori de filme, îl cunoaștem sub numele multiplu, redactat în actele oficiale, inclusiv în cel de identitate terestră, drept Harrison Ford – un adevărat „golden boy”, unul dintre acei actori mai mult decât adulați, iubiți și doriți în distribuții care garantează un box office de zile mari (e plasat al patrulea pe lista starurilor ale căror filme au cele mai mari încasări ale tuturor timpurilor).

Harrison Ford e acel tip de băiat atrăgător și simpatic cu lipici la prințese rebele aflate în nevoie, devenit de-a lungul timpului bărbat irezistibil și încă și mai simpatic, cu un magnetism total pentru sexul opus aflat în situații imposibile de tip Indiana Jones și încununat după câteva decade bune drept senior indiscutabil al spațiului și al miracolului sentimental gen Blade Runner – „fie oameni sau roboți, iubirea-i una pentru toți”, „dragoste dacă n-aveam, soft-ul dragoste-l făceam” etc. După această largă respirație cu atribute discrete de explicație, lucrurile ar trebui să fie într-un fel mai clare. Harrison Ford e tipul nostru de actor. Adică ne înțelegem fără probleme din prima secvență, e cât se poate de evident că suntem în aceeași echipă, avem un țel comun, băieții buni suntem noi, o să fie bine, și la capătul celor două ore de aventură simțim cum ni s-a lipit pur și simplu de suflet ca posterul de perete. ]

Viața cu Ford e mai cuprinzătoare decât Enciclopedia Britanică, linia de orizont se întinde mai departe de Sirius. Indiana Jones c’est moi. Et toi. Et nous et vous, putem conjuga la nesfârșit. Nu sunt fan Madame Bovary, dar cred că orice puști care a avut de-a face cu trilogia (inevitabil număr, se pare) și-a dorit cu ardoare din tot ciclul lui cardiac pur acea memorabilă pălărie, biciul cu super abilități și substanță adezivă extraterestră (glumesc, desigur, dar nu cred să fi văzut o altă tehnologie mai eficientă în ale impletitului), geacă de piele și toate aventurile personajului la pachet. Este mai transparent că lumina zilei de iulie că omul nostru a avut eroismul în karma în procente enorme. S-a născut pentru saltul în hiperspațiu și în golul abisal dintre două stânci. Culmea e că de fiecare dată o face super credibil și natural, iar la capătul gestului iese câștigător. Probabil e vorba de un șaselea simt pe care ți-l dezvoltă blockbuster-ul și încrederea în regizori.

Când ești declarat corespunzător alegerilor făcute de personalități de talia unor George Lucas, Steven Spielberg sau Ridley Scott înseamnă că iulie are ceva special pus deoparte pentru tine. Toată lumea vrea povești bune, eroi și acțiune, dar nu sunt foarte mulți cei care pot acoperi zeci de ani întregi în felul acesta. Mușchiul crește pe copac și pe humerus sub formă de biceps, dar asta nu îl face neapărat celebru și cu atât mai puțin nu îl transformă în megastar. Combinația cifrului către celebritate pare mai complexă decât la prima vedere. Han Solo, Indiana Jones și Rick Deckard în aceeași mâna nu înseamnă decât un singur lucru: că al patrulea as ești chiar tu. Harrison Ford stă bine într-un iulie incandescent în calendarul celebrităților și în clasamentele topurilor de simpatie.

Personajele pe care le-a creat cel puțin au o relaxare care de multe ori rezolvă dureri de cap și închid în mod surprinzător dar plăcut răni metafizice. Eroii lui reușesc acolo unde pe vremuri instrucțiunile de folosire ale Graalului susțineau sus și tare că numai cei dotați cu suflete corespunzătoare standardelor de înălbire vor reuși să o facă. Și softurile filozofale ale viitorului din Blade Runner sau Star Wars par să se supună acelorași legi ale idealului. Ford e exact cât trebuie de fragil pentru a păstra nealterată umanitatea personajelor sale. Probabil că iulie pune în nativii celor treizeci și una de zile ale sale căldura de care e nevoie pentru a merge până la capăt conform vechilor datini ale cavalerismului. Ceea ce nu e rău pentru disponibilitățile limitate de avânt pe care le mai avem în ziua de azi. La cei în curând 78 de ani ai săi Harrison Ford mai pare încă ecvestru în atitudine și trezește simpatia celor cu nostalgii eroice ca la carte. Have a good trip, captain!