Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Itinerama Travel Film Festival își invită spectatorii în vacanță prin călătorii virtuale cinematografice

itinerama.jpg

Itinerama Travel Film Festival
Itinerama Travel Film Festival
Sursa imaginii: 
Itinerama Travel Film Festival

În plina pandemie, Itinerama Travel Film Festival ajunge la cea de-a șasea ediție și aduce în Romania 20 de filme de călătorie premiate sau selecționate la festivaluri internaționale de film.

"Este un eveniment care se întâmplă cu greu anul acesta. Inițial trebuia să avem ediția prin luna Iunie, după care ne-am mutat în Iulie, și după care, refuzând să facem o ediție online ca alți colegi din industrie, am mutat lucrurile pentru August și Septembrie și se pare că vom putea realiza evenimentul, păstrând distanțarea socială, purtând măști în timpul proiecților, siguranță pentru țoată lumea înainte de toate. Și în al doilea rând, e foarte bine pentru noi că reușim să aducem aceste filme, 20 de filme în premieră națională, în locații din București și Brăila. În Brăila vom avea o terasă la malul Dunării cu 100 de locuri cu distanțare socială, iar în București, Institutul Francez ne pune la dispoziție Cinema Elivre Popesco Outdoor, și vom avea și Grădina de Vară din Herăstrău a Teatrului Constantin Tănase, unde vom putea avea aproape 500 de spectatori respectând distanțarea sociala." spune Cristian Curus, project manager la Itinerama, și continuă: "După cum vedeți, pentru anul ăsta, cuvântul de ordine este distanțare socială. O să respectam asta și vrem ca toți spectatorii să se simtă în siguranță la noi la proiecții."

Într-o ediție organizată 100% în aer liber pentru a respecta măsurile de siguranță și distanțare socială, Itinerama aduce un line-up în care cap de afiș sunt Catherine Deneuve, Rossy de Palma, Javier Bardem, Geoffrey Rush și Werner Herzog.

"În toată luna septembrie spectatorii vor putea călători prin intermediul peliculelor selectate sau câștigătoare la festivaluri de renume internațional cum ar fi Karlovy Vary International Film Festival, San Sebastian Film Festival, International Film Festival Rotterdam, Cannes Film Festival, Toronto - TIFF, Melbourne International Film Festival și Guadalajara International Film Festival", Zacharias Androulakakis - selecționer Itinerama Travel Film Festival 2020.

Filmele sunt sortate și prezentate în categorii, împărțite în funcție de temele abordate de filme de călătorie din festival, iar anul acesta au fost adăugate și secțiuni noi. Pe lângă secțiunea principala numita FOCUS, dedicata anul acesta dragostei, spectatorii vor putea vedea filme în secțiunea EXPLORATORII, secțiunea cu cel mai ridicat nivel de adrenalină, TASTES, o călătorie inedită prin bucătăriile lumii, MERIDIANE propune o serie de proiecții prin care publicul este ajutat să conștientizeze gravitatea unor subiecte sociale care ne privesc pe toți, și CINEKIDO, proiecție dedicată celor mai tineri cinefili cu suflet de explorator. Și până la proiecțiile promise pentru luna Septembrie, în acest sfârșit de săptămână are loc un Warm Up Party, cu proiecții de filme de travel, în București, la Cinema Elvire Popesco Outdoor.

Programul arata astfel:

Vineri, 31 iulie, prima oprire - Brazilia, pe orașul-insulă Florianopolis. Peisajul idilic care va fi proiectat în ultima zi de iulie pe calcanul grădinii Institutului Francez va transporta spectatorii într-o atmosferă de vacanță exotică începând cu lăsarea întunericului, la ora 21:00. Filmul a fost distins cu trei premii - cea mai bună actriță, premium FIPRESCI și premiul special al juriului pentru regie la Karlovy Vary International Film Festival în 2018.

Sâmbătă, 1 august, este programat un nou titlu în premieră națională - Maiden, povestea captivantă a unei tinere de 24 de ani, bucătar pe vase de croazieră, care a devenit șefa primului echipaj în exclusivitate feminin ce a participat la ediția din 1989 a cursei Whitbread Round the World Race pentru a dovedi că femeile sunt egale cu bărbații în acest sport.

Detalii suplimentare aflați ascultând interviul realizat de Valentin Panduru cu Cristian Curus, project manager Itinerama, sau dacă veți accesa itinerama.ro şi pagina de facebook a festivalului.

 
Ascultă interviul realizat de Valentin Panduru cu Cristian Curus, project manager Itinerama.