Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zebra | Sanatatea mentala a marilor conducatori ai lumii, un volum surprinzator

In colectia Psihologie a Editurii Trei a aparut volumul  "Sanatatea mentala a marilor conducatori ai lumii" al psihiatrului francez Patrick Lemoine. Autor de succes, Patrick Lemoine este doctor in neurostiinte, a condus stagiile clinice de la Universitatea Claude Bernard din Lyon si a publicat numeroase lucrări despre tulburările de somn, tulburările de anxietate și dependența de medicamente.

Deși îi catalogăm adesea pe unii dintre conducătorii noștri drept „psihopați", în general pe aceia recunoscuți ca dictatori, avem tendința, mai mult sau mai puțin conștientă, de a ne exonera liderii, nu de orice meteahnă, ci de orice boală mentală confirmată, de parcă, prin poziția extrem de prestigioasă și de respectabilă pe care o ocupă, ar fi cu desăvârșire scutiți de o astfel de patologie.

Sau de parcă nu ar fi posibil ca noi înșine să fi votat pentru niște persoane bolnave mental! Cum stau de fapt lucrurile? Cu ajutorul relatărilor istoriografilor, examinând minuțios biografiile și folosindu-se de cunoștințele sale de clinician, Patrick Lemoine ne prezintă în această carte studii de caz ale unor personaje istorice marcante: de Gaulle, Hitler, Stalin, Churchill, Ioana d’Arc, Maria-Antoaneta și mulți alții, evaluându-le sănătatea mentală ca și cum ar fi trecut pragul cabinetului său.

 

Toate editiile emisiunii Zebra le puteti gasi la http://www.rfi.ro/tag/zebra.