Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Europa Plus: Două state baltice boicotează o centrală nucleară din Belarus

astrav_centrala_atomica_belarus.jpg

Image source: 
rfi.fr

*Lituania e mulțumită că Letonia va boicota și ea centrala nucleară Astrava

*Bulgaria intră în forță în acționariatul unui terminal crucial de gaz lichefiat

*În Polonia, școala începe la 1 septembrie în ciuda exploziei de cazuri de Covid

*Croatia: O poveste de succes

*Slovenia, sau cum să faci o vedetă dintr-o mâncare tradițională

*Teatrul Național Slovac și-a marcat inedit împlinirea a 100 de ani

Lituania a salutat decizia Letoniei de a suspenda tranzacțiile cu electricitate cu Belarusul, după punerea în funcțiune a centralei nucleare Astrava.

Premierul leton Krišjanis Military a fost cel care a făcut anunțul, menit să pună capăt uneia dintre cele mai spinoase probleme din relațiile între cele două state baltice. Imediat după, ministrul lituanian al energiei, Žygimantas Vaičiūnas, a comentat că decizia «e o dovadă că munca noastră coerentă și plină de răbdare și dialogul au produs efecte tangibile».

«Este un nou exemplu al solidarității și unității statelor baltice în domeniul energiei», a mai spus acesta.

Din perspectiva punerii în funcțiune a centralei nucleare Astrava, cele două state baltice și-au intensificat negocierile vizând modul în care ar urma să se realizeze pe viitor tranzacțiile de electricitate cu piețele terțe.

Lituania este cea care nu mai dorește să colaboreze cu Belarusul, iar faptul că Letonia vrea să îi urmeze exemplul „e o declarație clară că avem acum un obiectiv comun”, a mai completat oficialul.

Guvernul lituanian acuză că obiectivul nuclear de la Astrava a fost construit aproape de frontierele Lituaniei fără respectarea exigențelor în materie de securitate și protecție a mediului, și a decis să interzică achiziția de curent de la această centrală, cerând statelor vecine să procedeze la fel și să boicoteze energia din Belarus. Primul reactor al centralei a fost pus în funcțiune luna aceasta.

 

Bulgaria intră în forță în acționariatul unui terminal crucial de gaz lichefiat

Compania de stat bulgară «Bulgartransgaz» a achiziționat oficial un pachet de 20% din acțiunile companiei «Gaztrade», care construiește terminalul de gaz lichefiat de lângă Alexandroupolis, în Grecia.

Anunțul a fost făcut la începutul săptămânii de purtătorul de cuvânt al guvernului de la Sofia, citat de Radio Europa Liberă Bulgaria. Acordul a fost semnat la Atena în prezența premierului bulgar Boyko Borissov și a omologului său elen Kyriakos Mitsotakis și a miniștrilor energiei din cele două țări.

«Gaztrade» s-a angajat să contruiască un terminal de înată tehnologie la aproximativ 17 km de portul elen, cu o capacitate de stocare de 170.000 m3. Punere în funcțiune a noii instalații este prevăzută pentru sfârșitul anului 2022. Decizia cumpărării acestui pachet important de acțiuni a fost luată de Sofia la începutul anului.

Pentru moment, Rusia rămâne principalul furnizor de gaze pentru Bulgaria.

«În teorie, am auzit vorbindu-se mult despre diversificarea surselor de aprovizionare cu gaze. Iată că azi aceasta devine o realitate. În plus, nu e vorba doar de o autonomie mai mare în domeniul energetic, ci de crearea unui pol energetic regional, din care Grecia și Bulgaria fac acum parte», a declarat Boiko Borisov.

Potrivit premierului bulgar, acordul va permite și altor țări din regiune, între care România, Serbia, Ungaria și Croația, să își diversifice resursele energetice și să contribuie la apariția unei piețe transperatente și fiabile pentru gazele naturale.

„Scriem o pagină de istorie. Dacă vă uitați pe hartă, schimbăm direcția. E un mare succes, la care nu mă așteptam. Suntem mândri că am putut contribui la realizarea acestei idei, la care multe generații au visat”, a conchis șeful guvernului bulgar.

 

În Polonia, școala începe la 1 septembrie în ciuda exploziei de cazuri de Covid-19

În Polonia, deși data de 1 septembrie se apropie vertiginos, lucrurile sunt neclare pentru părinți și directorii de școli în privința reluării cursurilor în condiții normale, odată ce din 12 martie până la sfârșitul lunii iunie cursurile s-au ținut on line, deși în acea perioadă numărul de infectări era destul de mic.

Acum, deși numărul de persoane infectate a ajuns la o medie de 900 pe zi, deci situația e mult mai gravă, liderii politici pretind că elevii pot reveni în băncile școlilor de la 1 septembrie, după cum a anunțat premierul Mateusz Morawiecki.

Această promisiune, făcută în vară, i-a împiedicat pe părinți să organizeze o grevă în același timp cu recentele alegeri prezidențiale. De altfel, scrie pagina de media www.rp.pl, tocmai campania electorală pentru prezidențiale a dus la această creștere a cazurilor de COVID-19, tocmai în pragul începerii anului școlar.

Mai grav, directorii de școli, pe umerii cărora guvernanții au aruncat toată responsabilitatea, nu au primit decât indicații sumare despre cum să organizeze în siguranță cursurile și nu dispun nici de bani ca să aplice aceste indicații, care merg de la angajarea de profesori suplimentari, la reducerea numărului de elevi în sălile de clasă sau separarea lor cu panouri.

Media scrie că, deși este clar că trebuie reluate cursurile pentru a nu stăvili dezvoltarea socială, optimismul Ministerului Educației în contextul pandemiei și lipsa de implicare în garantarea siguranței elevilor este năucitor. Mai ales, comentează autorul articolului, că în timpul vacanței ar fi fost momentul organizării unei dezbateri reale asupra unei adevărate reforme a sistemului de educație, care e regretabil că nu a avut loc.

 

Croatia: O poveste de succes

Site-ul www.vecernji.hr scrie că ”dacă toate drumurile duc la Roma, cele de la Roma duc…la Radučić”, un mic cătun din regiunea Ervenik din Croația.

Aici, Brankica Borović și soțul ei, italianul Paolo Mari, s-au stabilit după ce au lăsat în urmă, ea – un post de coordinator de programe europene în cadrul agenției italiene ARCI, el – postul de responsabil cu marketingul în cadrul unei mari companii de tehnologie a informației.

Totul a început cu un weekend petrecut în acest cătun, unde se găsea casa bunicilor lui Brankica. Cei doi s-au îndrăgosit de sălbăticia locurilor și au decis să se mute aici pentru a devein agricultori. Acum, cei doi cultivă imortele și plante medicinale pe două hectare și au și nouă măgari.

Casa și-au terminat-o acum șase ani și au început această întreprindere de familie în urmă cu cinci ani. În laboratorul micii ferme, cei doi produc cosmetice naturale, pe baza ierburilor aromatice și medicinale. Linia de produse pentru îngrijirea pielii are 13 produse certificate numite Viktoria, după numele fiicei de doi ani a cuplului. Cei doi au și un cal, Mosor, oferit de Brankica soțului de ziua lui, și un câine lup, Arka, dar și un acvariu imens.

Cicéro spunea că „dacă luăm natura drept ghid, nu ne vom pierde niciodată”, au povestit cei doi. Această aventură a fost posibilă datorită faptului că, dată fiind experiența în fondurile europene, cei doi au putut atrage 100.000 de euro de la Uniunea Europeană.

”Au fost un million de obstacole, dar, iată-ne și aici”, povestesc cei doi. Ca o anecdotă, când prietenii râd de italianul care a venit la Radučić, Brankica le amintește că lângă orașul Kistanje, aflat la aproape zece kilometri, se găsea cu secole în urmă Burnum, o tabără militară și colonie romană. Așadar, Paolo s-a întors la surse, spune soția acestuia râzând.

 

Slovenia, sau cum să faci o vedetă dintr-o mâncare tradițională

Orașul Idrija este acum în centrul atenției, cu festivalul său de mâncare tradițională, și până și președintele Borut Pahor este așteptat să viziteze standurile unde un singur fel de mâncare. ”Idrijski žlikrofi”, va fi gătit în cel puțin 30 de moduri diferite.

Orașul minier a știut să renască lansând acest festival, în care vedetă este acest fel tradițional de mâncare, vechi de secole și rămas la modă tocmai pentru că a căpătat ”noi înfățișări” în funcție de modul de preparare, scrie pagia media www.delo.si. 

Matevž Straus, reprezentant al asociației ID20 și coorganizator, povestește că rețeta ”este o specialitate locală, creată însă cu influențe din diferite regiuni, de la Alpi, la Carpați…Patrimoniul imaterial lăsat de toate generațiile de femei din Idrija a reuși să creeze ceva sofisticat, pornind de la niște ingrediente banale”.

Cum era de așteptat, pandemia a schimbat fața festivalului, care va fi restrâns în parcul Mejca. Vizitatorii vor putea să cumpere însă, pe lângă această specialitate gastronomică locală, și vinuri sau bere de casă sau alte produse sub marca înregistrată ”Idrija a ales”, potrivit Centrului pentru Tineret local, principalul organizator al festivalului.

Să mai spunem că autoritățile locale se gândesc déjà la anul viitor, când Slovenia va deveni regiune gastronomică europeană.

 

Teatrul Național Slovac și-a marcat inedit împlinirea a 100 de ani

La data de 30 iunie, Teatrul Național Slovac și-a marcat aniversarea unui centrenar de existență printr-un spectacol inedit, intitulat Teatru în fața Teatrului, potrivit paginii de cultură kultura.sme.sk.

Evenimentul a fost deschis de fanfare, care au intonat solemn marșul triumfal din Aida lui Guiseppe Verdi.

Pasionații de artă au putut urmări în aer liber un program variat din marile opere: în fața teatrului s-au auzit arii din Nunta lui Figaro și Don Giovani de Mozart, Rigoletto de Verdi sau Romeo et Juliette de Gounod, interpretate de marile voci ale operei naționale, între care Monika Fabianová, Katarína Flórová, Eva Hornyáková, Andrey Vizvári, Daniel Čapkovič, Ľudovít Ludha.

Miroslav Dvorský a interpretat și el canțonete italiene. Nici baletul nu a lipsit: în fața spectatorilor s-a dansat Valsul sentimental al lui Tchaïkovski sau Dansul toreadorilor din Carmen, a lui Bizet. Programul a fost prezentat de Martin Šalach.

 

Toate articolele din seria Europa Plus a RFI România aici