Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


James Bond, Sean Connery, 58 de ani mai târziu

sean_connery.jpg

Sean Connery
Image source: 
cnn.com

Toată lumea îl are în lista secretă de suflet pe James Bond. E un record pe care personajul lui Ian Fleming îl deține cu lejeritate de câteva generații și nu pare să fie în pericol să-l piardă prea curând.

Bineînțeles că există și Indiana Jones, Han Solo, Iron Man și Captain America, „toți viteji cu fruntea lată”, vorba celebră a baladei autohtone, Batman cel de fier și Omul Păienjen, Superman, Wonder Woman și Toma Alimoș, dar în topul simpatiei generale se pare că super spionul Majestății Sale deține un secret profesional de excepție cu care seduce publicul de fiecare dată. În consecință, actorii care îl interpretează sunt obligați să facă față acestei presiuni numite pur și simplu „nevoia de a fi uluitor” sau, la fel de simplu, să dispară. 007 este un nume al cărui obraz extrem de subțire, dar foarte rezistent se ține cu cheltuială mare, iar cei care au intrat și intră în continuare în pielea personajului își transformă viețile (unii chiar pentru un timp destul de îndelungat) în funcție de nevoile lui și ale celebrului serviciu de spionaj britanic. Fiindcă evident, când este vorba de o superproducție, trebuie să existe desigur și un supererou, credibil, charismatic, irezistibil, plin de spontaneitate, naturalețe, ușurință în tot ceea ce face, șarm, distincție, vitalitate inepuizabilă, capacitate de seducție la cheie, eleganță, sportivitate, cunoștințe enciclopedice, rafinament, forță și spirit justițiar exemplar. Să tragem aer în piept după această înșiruire de calități necesare meseriei de icon al filmului de acțiune și să ne gândim la cel care a fost cel dintâi superstar al seriei.

În 1962, Sean Connery avea 32 și de ani, iar alegerea făcută l-a propulsat peste noapte la statutul de mega-vedetă mondială și idol al mai multor generații de admiratoare înfocate. În cele încă alte șase filme ale seriei în care a mai apărut, Connery și-a însușit perfect poziția impusă de personajul interpretat și a punctat maxim la rubricile care compuneau imaginea de model britanic al masculinității, salvator al planetei și campion al luptei contra răului încarnate de comandorul Bond; James Bond, bineînțeles, trebuie să dăm personajului ceea ce îi aparține – formula sa de prezentare este desigur și ea emblematică. Probabil că și asta face că farmecul ei să fie unul atât de distinct, cumva unic. O prezentare care are parte întotdeauna de o ușoară emfază, aproape comică, dar și de o umbră amenințătoare a pronunției și pe care toată lumea o așteaptă cu sufletul la gură, nu trebuie uitat deloc acest lucru, un fel de „To be or not to be” care face garantat deliciul publicului. Connery a fost primul care a trebuit să-și imagineze cele trei silabe mai mult decât faimoase într-o pronunție ce urma să se transforme în timp în brand mondial al spionajului high class, high tech și nu mai puțin super high life. Însă pentru Connery personajul care aparține acestei lumi, cel puțin la suprafață absolut fascinante, pare să fi apărut cumva natural în viața sa. Un tip atletic practicant al culturismului, având și o înclinație clară spre fotbal – cel mai celebru scoțian în viață, după cum a fost supranumit mai târziu –, era în mod cert un om de acțiune care nu se sfia de exemplu să între într-o altercație cu șase oponenți și să impună respect într-un mod absolut spectaculos.

Nu mai puțin legendară este scena în care alături de Lana Turner, partenera sa de filmare, a trebuit să facă față geloziei prietenului acesteia, nici mai mult nici mai puțin decât un binecunoscut gangster pe nume Johnny Stompanato. Într-o secvență demnă de rolul care i-a adus celebritatea, Connery, cu un pistol real acum îndreptat spre el, are exact prezența de spirit și abilitatea fizică necesare pentru a-l dezarma și a-l culca direct la pământ pe acesta. Probabil că la categoria „born to be Bond” scoțianul adună în mod natural toate datele corespunzătoare în ADN. Ceea ce urmează nu face decât să confirme acest lucru. La 69 de ani a fost desemnat de revista „People” drept cel mai sexy bărbat în viață, iar zece ani mai târziu aceeași revistă i-a acordat titlul de cel mai sexy bărbat al secolului. Sună ireal, dar acestea sunt faptele – personajul lui Fleming a avut în spatele său un alt personaj de același calibru. 21 de ani (cu binemeritate pauze) petrecuți în rolul care a schimbat percepția tuturor asupra tipului de erou de acțiune în cinematografia mondială  înseamnă ceva mai mult decât faima planetară, strălucirea și greutățile inerente datorate dimensiunii căreia ai ajuns astfel să-i aparții; înseamnă un destin, pur și simplu. Ce s-ar mai poate adăugă? Nu prea multe, și nici nu trebuie să ne mire acest lucru în mod special. Ca de obicei, acțiunea are ultimul cuvânt. Săptămâna trecută Sean Connery a împlinit 90 de ani. Legenda își urmează cursul în modul cel mai firesc.