
Emisiunile RFI RO
Turul Ciclist al României revine în Timișoara, după 40 de ani de absență
turul_romaniei.jpg

Turul Ciclist al României pornește astăzi din Timișoara. Cine s-ar fi gândit că se poate organiza acest eveniment, într-un 2020 în care pandemia de coronavirus a înghețat orice performanță sportivă. Și totuși, așa cum ne-a obișnuit, Eduard Novac și echipa sa de la Federația Română de Ciclism, au considerat totul că fiind o provocare. Așa se face că astăzi în Timișoara, "mâine în toată țara", se întâmplă ediția a 53-a Turul Ciclist al României. L-am invitat astăzi în emisiunea RFI360 pe președintele Federației Romane de Ciclism, Eduard Novak, să ne vorbească despre acest eveniment.
2020 trebuia să fie altfel, cel puțin pentru tine Eduard. Anul acesta sperai să-ți poți lua revanșa la Olimpiada de la Tokyo, câștigând o medalie. Ce ai înțeles din 2020 până acum și cum este pentru tine, ca sportiv, acest an? "Pai ce am înțeles este că în viață trebuie să fi flexibil, să te mulezi pe situație. Acum am acceptat faptul că Tokyo va fi abia anul viitor, trebuie să ne reinventam până atunci. Când am decis împreună cu partenerii noștri, cu Ministerul Tineretului și Sportului, cu Auchan, organizarea Turului Ciclist, aveam o schemă, dar de atunci a trebuit să schimbăm câteva elemente importante pentru a putea avea această cursă. Sigur, de când am decis până astăzi, România a intrat în zona roșie și foarte multe echipe s-au retras, însă, din fericire am reușit să găsim o soluție și până la urma avem un pluton destul de frumos și cred că această competiție, când se va încheia duminică la București, va putea fi considerat un eveniment de succes."
Așadar, Turul Ciclist al României pornește astăzi din Timișoara. Urmează Oradea, Cluj-Napoca, Târgu Mureş – Lacul Sf. Ana, Braşov – Curtea de Argeş (prin Transfăgărășan în weekend), iar etapa finală se vă desfăşura la Bucureşti. Un traseu împărțit în 5 etape. Peste 800 de km aleși pe sprânceană, pentru cea mai importantă competiție ciclistă a României. Cum ați ales acest traseu și câte echipe și-au anunțat participarea?
"Sunt 14 echipe, un pluton de 90 de sportivi, este nici puțin, nici mult. Cred că în aceste condiții în care ne aflăm, observ că foarte mulți organizatori de evenimente de ciclism, vorbesc acuma de Serbia, Austria sau Slovacia, se confruntă cu aceeași problemă, au 50, 60 de sportivi, deci cred că avem un pluton frumos. Traseul, ne-am dorit de foarte mult timp să ajungă Turul României aici în Timișoara, a mai fost în urmă cu 40 de ani, și desigur am luat în considerare faptul că trebuie să avem un tur prin orașele unde ciclismul este practicat, și să respectăm astfel aceste cluburi. Deci, în partea de vest a țării, Timișoara, Arad, Oradea, Cluj, avem niște zone frumoase, și de plan și de cățărare, avem de toate, și cred că zona este extrem de frumoasă, pe unde urmează să mergem."
Care etapă este cea mai provocatoare pentru cicliștii aliniați la start în Turul României, anul acesta?
"Eu cred că etapa Tg. Mureș - Lacul Sf. Ana, va fi etapa decizională. După care, pe Transfagarasan avem o schimbare de traseu. În loc să se pornească din Brașov, a trebuit să scurtăm respectiva etapă, traseul fiind creat pentru un alt tip de pluton, mult mai puternic, așa că am scurtat puțin etapa cu vreo 80 de kilometri, startul în etapa respectivă fiind din Cărțișoara, pe Transfagarasan și sosire în Curtea de Argeș. Dar zona, spectaculoasă. Transfagarasan vă fi în competiție, totodată coborârea spre Curtea de Argeș, tot acest drum a fost închiriat, l-am plătit, cicliștii putând astfel să concureze în liniște fără probleme de trafic."
Vorbim despre o premieră cred. Este prima ediție în care Turul României vă putea fi urmărit și de la televizor.
"Este un pas uriaș pentru ciclism și mă bucur foarte mult că TVR-ul a fost de acord cu această propunere și este, de fapt, un eveniment prin care putem promova nu numai ciclismul dar și țara noastră."
Interviul în întregime cu președintele Federației Romane de Ciclism, Eduard Novak, poate fi ascultat mai jos.