Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Criza Covid pusă în scenă la teatrele independente din România

Supraviețuirea în pandemie pare să se transforme într-un scenariu tot mai utopic pentru spațiile culturale independente din România. Fie că vorbim despre teatre independente, centre de dans independente sau spații pentru evenimente culturale din aceeași nișă, toate se luptă de șase luni cu problema lipsei de finanțare din partea statului.

Primită cu entuziasm de mare parte a sectorului cultural și a publicului, redeschiderea sălilor de spectacole la interior nu face decât să agraveze și mai puternic problema sub-finanțării. Regulile de distanțare vor reduce la 30 de locuri funcționale săli care găzduiau până recent peste o sută de spectatori, iar banii câștigați din vânzarea biletelor nu vor fi suficienți nici pentru amortizarea cheltuielilor cu personalul spun reprezentanții teatrelor independente din România.

Reuniți într-o asociația ei cer acum sprijin financiar de la stat pentru a reuși să își plătească dările, plătite de municipalitate în cazul teatrelor de stat.

Costinela Caraene - Coordonator Marketing & Comunicare - Teatrul de Artă București, Ioan Maxim manager cultural la Apollo 111 și Doru Taloș co-manager Reactor la Cluj încearcă să explice situația în care se află sectorul cultural independent și ce așteaptă de la autorități.

 

 

Toate edițiile emisiunii Tânăr în Europahttps://www.rfi.ro/tag/tanar-europa

 
Ascultă emisiunea Tânăr în Europa din 9 septembrie 2020