Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Raluca Negulescu-Balaci – Fundatia UiPath, de la robotizare la învatare

Veti descoperi în aceasta emisiune ceva ce nu stiti din spatele a ceva ce stiti. Ce stiti ? Ca avem un start-up conceput de o mîna de tineri români care astazi a devenit lider mondial în Robot Process Automation (RPA), adica robotizarea proceselor automate. Da, UiPath, o mica firma nascuta în România este astazi numarul unu în lume si este valorizata la 10 miliarde de dolari. 

Acesta este lucrul pe care îl stiti pentru ca l-ati mai auzit. Dar în spatele acestui lucru pe care îl stiti, se afla ceva ce nu stiti si despre care o sa vorbim astazi : fundatia UiPath. Este condusa de o tînara care a petrecut multa vreme prin Ferentari, cartierul acela de care fuge multa lume din Bucuresti. De ce ? Pentru ca acolo sînt multi saraci iar saracia nu atrage decît pe cei care se încumeta sa se lupte cu ea.

Raluca Negulescu-Balaci face parte din aceasta categorie de oameni care crede ca educatia este un alt fel de a renaste. La început, în timpul liceului, s-a ocupat de copiii din familiile sarace din Bîrlad, orasul unde a vazut lumina zilei. In 2013 a devenit directoare a Centrului pentru politici roma si minoritati unde a lucrat cu copiii si parintii din cartierul Ferentari. Din 2019 este directoare executiva a Fundatiei UiPath care îsi propune sa schimbe viata copiilor saraci din România si nu numai. Cum ? Educîndu-i. Dîndu-le o sansa sa creasca pe dinauntru ca sa reuseasca pe dinafara. Pentru ca învatarea este un proces de crestere launtrica iar aceasta crestere launtrica se transforma si în crestere exterioara. Prosperitatea este doar una din fatetele învatarii.

UiPath prospera si a dat multor tineri din România puterea de a crede în ei. Din acest motiv, pe piata româneasca, start-up-urile cresc acum ca ciupercile dupa ploaie. Iar daca vrem ca acesti tineri sa faca din România tara la care parintii lor au visat, avem nevoie acum sa mergem si sa îi educam. Mai ales în mediile mai sarace si defavorizate. Eu cred ca un copil caruia îi este foame e mult mai motivat sa reuseasca decît unul care primeste totul pe tava. Iar copii saraci avem la greu în România si pe toata planeta. Ei se afla acum pe radarul Fundatiei UiPath si am invitat-o astazi pe Raluca Negulescu-Balaci sa ne povesteasca ce face ea si colegii ei în aceasta fundatie.

 

 

 

 

Toate edițiile emisiunii Noi venim din viitorhttps://www.rfi.ro/tag/noi-venim-din-viitor