Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Start la vaccinarea antigripală gratuită. FSLI cere imunizarea cu prioritate a cadrelor didactice

vaccinare_.jpg

Primele 70.000 de doze de vaccin gripal au fost distribuite medicilor de familie
Image source: 
pixabay.com

Campania gratuită de vaccinare împotriva gripei de sezon a început deja în cabinetele medicilor de familie. Aceștia au primit o primă tranșă de 70.000 de doze de vaccin care vor fi folosite doar pentru imunizarea copiilor din vârsta 3-5 ani, care nu au mai fost niciodată vaccinați antigripal. Din 15 octombrie, vor fi chemați la vaccinare bolnavii cronici și femeile însărcinate. Vaccinul gripal a ajuns într-o primă tranșă și în unele farmacii, însă s-a epuizat rapid. Mai mult, oamenii s-au trecut deja pe liste de așteptare pentru dozele ce urmează a fi aduse.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ i-a solicitat, miercuri, ministrului Sănătății, Nelu Tătaru, să găsească  un cadru legal  prin care angajații din învățământ să aibă prioritate, la cerere, la vaccinarea antigripală gratuită. Solicitarea sindicaliştilor din Educaţie vine după ce ministrul Tătaru a declarat că au fost achiziționate până în prezent trei milioane de doze de vaccin, dar și că salariații din învățământ ar trebui să fie incluși în categoria de risc privind persoanele care vor beneficia în acest an de vaccin.

Însă, în ce condiții vor fi vaccinate cadrele didactice având în vedere că nu au fost luate în calcul atunci când medicii de familie au trimis Direcțiilor de Sănătate Publică necesarul de doze de vaccin gripal? Va exista, din nou, o penurie de vaccin ca la sfârșitul anului 2019?

Am discutat despre toate aceste probleme cu medicul Gindrovel Dumitra, coordonator al Grupului de Vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, invitatul ediției din această seară a emisiunii Sănătatea FM. Tot aici, puteți asculta interviul medicului Mircea Dragoteanu, medic primar de medicină nucleară, șeful laboratorului de la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca, care ne vorbește despre o descoperire interesantă: investigațiile imagistice făcute pentru metastazele osoase scot la iveală modificări la nivelul nasului care arată că expunerea la virusul SARS-CoV-2 lasă urme, chiar și în rândul celor asimptomatici. De la începutul pandemiei, peste jumătate din pacienții investigați au prezentat astfel de urme, chiar si cei testați negativ, spune medicul. Este o informatie științifică care ar putea aduce câteva răspunsuri privind imunitatea față de Sars COV 2. 

Alte 1.767 de noi cazuri de COVID-19 au fost raportate în ultimele 24 de ore în România, potrivit datelor furnizate miercuri de Grupul de Comunicare Strategică.Cele mai multe noi cazuri de COVID-19 continuă să fie în București - 301. Urmează județele Brașov - 97, Iași - 93 și Cluj, cu 83 de îmbolnăviri raportate în ultimele 24 de ore.

România ia în calcul introducerea testării obligatorii pentru COVID-19 la intrarea în țară, costurile urmând să fie suportate de persoanele care revin/intră în România, a anunțat miercuri ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. Acesta va propune introducerea acestei măsuri Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Măsura ar urma să se aplice tuturor persoanelor care vin din țări aflate pe harta galbenă de risc, lista acestora putând fi consultată pe situl Institutului Național de Sănătate Publică.

În ceea ce privește situația COVID-19 în România, ministrul Sănătății a spus că depinde de noi dacă va fi nevoie sau nu de o nouă perioadă de carantină.

Toate edițiile emisiunii Sănătatea FMhttps://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm

Ascultă emisiunea Sănatatea FM din 23 septembrie