Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Zebra | CAMPart ediția a II-a - program de mentorat online pentru studenti si tineri artisti

Au inceput inscrierile pentru cea de-a doua editie programul de mentorat online CAMPart, inițiat de Fundația Art Encounters cu scopul de a susține creația contemporană și de a încuraja schimbul de idei între artiști printr-un circuit bazat pe împărtășirea de cunoștințe, experiențe și metode de cercetare. 

Am invitat-o pe Raluca Croitoru sa ne vorbeasca mai multe despre program.

Cei 6 artiști selectați pentru a fi mentori în cadrul celei de-a doua ediții a programului sunt Flaviu Cacoveanu, Raluca Croitoru, Cristina David, Călin Man, Alex Mirutziu și Monotremu, care vor împărtăși viitoarelor generații de artiști experiența propriului laborator de creație, oferind îndrumare și sprijin participanților în dezvoltarea practicii lor artistice, dar și în realizarea proiectelor pe care și le propun. 

Cursurile se adresează studenților la arte și artiștilor la început de drum și vor avea loc exclusiv online, prin intermediul platformei zoom, în perioada 5 – 31 octombrie 2020. Fiecare dintre cei 6 mentori va susține cursul într-o zi a săptămânii, de luni până sâmbătă, orarul cursurilor fiind același pe parcursul celor patru săptămâni de mentorat. Cei interesați se pot înscrie la unul sau două dintre cursurile propuse.

Raluca Croitoru este o artistă originară din Constanța, în prezent stabilită în Rotterdam. Practica sa artistică îmbină abordări multidisciplinare din sfera artelor vizuale, a coregrafiei și a performance-ului. Raluca este absolventă a programului de masterat în arte din cadrul Piet Zwart Institute din Rotterdam și al programului de licență al Universității de Arte București, secția Foto-Video. Între 2016 și 2019 Raluca a curatoriat colaborativ spațiul independent de proiecte ONONO din Rotterdam. În 2018 a co-fondat palier.ro, un proiect care își dorește să crească vizibilitatea atelierelor de reparații din București. Lucrările ei au fost prezentate la Time Based-Art Festival, Portland; Art în General, New York; Skånes Konstförening, Malmö; Muzeul Național de Artă Contemporană, București; Yellow Brick,  Atena; Bienala Art Encounters, Timișoara; W139,  Amsterdam.
Raluca Croitoru va sustine cursul Practica performativă - concepte și unelte care va avea loc in fiecare marți, intre 11:00 - 13:30

 

Cursul propune un set variat de unelte teoretice și metodologice pentru a explora diferite forme de practici performative. În cadrul lui vom identifica, contextualiza și analiza diverse strategii performative și vom trasa noi posibile direcții de cercetare și creație. Modulele de curs se vor concentra pe elemente importante din practica performativă, precum corporalitatea, performativitatea, specificitatea contextului și a publicului. Vom aborda subiectul documentării practicii performative, intrebandu-ne ce se întâmplă cu un performance după ce acesta a avut loc live și ne vom gândi la modalități de prezentare și reprezentare. Conceptele vor fi introduse și înțelese pornind de la exemple de practici artistice, scurte fragmente de text (uneori în română, alteori în engleză) și discuții de grup. Vom face loc propriilor curiozități artistice prin scurte prezentări ale zonelor personale de interes și cercetare. Vom accesa imaginația și percepția senzorială prin exerciții performative și experimente materializate prin scris, mișcare și ascultare activă. 

 
Inscrieri: de luni, 28 septembrie pana in 2 octombrie 
Desfasurare cursuri: 5 - 31 octombrie 
 
Toate editiile emisiunii Zebra le puteti gasi la http://www.rfi.ro/tag/zebra.