Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mădălina Preda: "Suntem obișnuiți să ne lăsăm pe noi pe ultimul loc, aceeași atenție primesc și casa și orașul nostru."

organizare_case.jpeg

Organizarea casei
Organizarea casei
Image source: 
Fundatia Calea Victoriei

"Ce înseamnă „acasă” pentru tine şi care este rolul acestui loc? Este doar un loc în care te adăposteşti, dormi şi te speli sau înseamnă mai mult decât atât?" – Dominique Loreau. Pornind de la acest citat, Mădălina Preda, professional organizer specializat în organizarea spaţiilor de locuit şi a spaţiilor de lucru, te provocă să te raportezi diferit la casa ta, la obiectele din ea şi la stilul tău de viaţă, iar pentru asta te invită la cursul ei numit "Organizarea eficientă a locuinţei – Simplificare şi confort pentru casa ta", susținut la Fundația Calea Victoriei.

În cadrul cursului vei afla mai multe despre diferenţe culturale în organizarea spaţiului de locuit. Introducere în principiile organizării eficiente a casei. Acumulări de obiecte şi geometria spaţiilor de depozitare. Vei înțelege mai multe despre ce înseamnă organizarea practică a încăperilor și vei cunoaște o viziune practică asupra garderobei, procesul de selecţie şi debarasare, totul spre optimizarea spaţiului de locuit.

Într-un interviu pentru RFI360, Valentin Panduru a pornit discuția cu Madalina Preda de la orașul în care trăim, folosind ca exemplu dorința de schimbare a cetățenilor, reflectată în alegerile locale din 2020. Așadar, cum putem avea o casa în echilibru, daca viață în urban este adesea haotică și lipsită de consens.

"Foarte bună întrebare. Chiar ieri vorbeam cu cineva, mergând prin oraș, cât de mult influențează starea de spirit tot ceea ce vezi în jur, dezordinea. Faptul că nu știi peste ce dai, cine știe ce gunoaie iți ies în cale, lucruri care se revarsă dintr-un tomberon pe o stradă, mirosuri neplăcute, iar toate acestea te influențează. Avem nevoie de ordine. Cât de bine ne simțim atunci când ieșim pe stradă și este curat sau aleea din fata blocului dacă este maturată, nu? Foarte important. La fel este și în casă. În momentul în care șosetele nu ți se scurg de sub canapea iar tricourile nu-ți invadează scaunele, nu avem un maldăr de vase în chiuvetă sau în mașina de spălat, deja ai altă stare de spirit. Atunci când deschizi ușa casei și intri într-un hol în care ai doar două jachete, două perechi de pantofi frumos aranjate, o umbrelă și o gentuță, e altceva decât atunci când ai intrat într-un hol în care pe lângă aceste obiecte, mai ai și un cărucior, ai și o trotinetă, și te mai așteptă pe cuier și mănușile și căciulă uitate acolo de iarna trecută, cu cine știe ce pungi și alte bagaje nedesfăcute. "

Toate acestea, pe lângă atenție și priceperea de a le găsi spațiul într-o casă, necesită și solicită mult timp și atenție. Într-o societate tot mai grăbită, cum facem să găsim timp pentru un gest atât de simplu și firesc, de a pune lucrurile la locul lor?

"Pai în primul rând trebuie să înțelegem necesitatea. În momentul în care înțelegi de ce ai nevoie de ordine și organizare în viața ta, înțelegi beneficiile, iar eu asta arăt din prima zi de curs, în momentul în care înțelegi beneficiile, vei urca toată această ordine în lista ta cu priorități. Nu mai dai prioritate scroll-atului pe Facebook sau căutând ceva de văzut pe Netflix și ajungi să dedici o oră, două, să-ți refaci garderoba. Sau, uite, ai văzut tu o debara foarte frumos organizată și înțelegi că dacă ai avea și tu o așa debara ai putea salva și tu foarte mult timp, și atunci, înțelegi și tu, împreună cu partenerul de viață, că trebuie să dedici puțin timp zilnic, ordonării. Nu ai cum să faci asta, să păstrezi ordinea, dacă nu te arde, dacă nu o tratezi ca fiind o prioritate zilnică. În cazul meu, ca professional organizer ajung la mine oameni foarte disperați pe care îi sufocă dezordinea din casa lor, fie cei care sunt într-un moment de tranziție, le-a murit un părinte, au moștenit o casă, copilul trece dintr-o clasă în alta, trece dintr-o etapă în alta și atunci chiar au nevoie de susținere experimentată în a-și reorganiza spațiul. Altfel, aveți perfectă dreptate, nu se dedică timp, iar timpul îl dedicam dacă reușim să înțelegem importanța prioritizarii, organizării spațiului în care trăim. "

Prioritizare așadar acesta este cuvântul cheie. "Organizarea eficientă a locuinţei – Simplificare şi confort pentru casa ta" așa se numește cursul pe care Madalina Preda îl vă susține din 15 octombrie la Fundația Calea Victoriei, curs sintetizat în trei întâlniri.

"Da, avem trei etape. Este un mastodont, toată lumea care îl face îl compară la final cu un maraton, au fost cursanți care au trăit un sentiment de extenuare, mai ales că e și un mare volum de informații, dar și o satisfacție extraordinară la încheierea lui. Este o călătorie în mintea ta, în casa ta, în alegerile pe care le-ai făcut sau urmează să le faci, din ceea ce ai învățat în această călătorie. Eu sunt professional organizer certificat, în Romania încă nu exista meseria aceasta, dar vreau să dau posibilitatea tuturor să învețe să-și organizeze casa, și sunt câteva principii de bază, pe care, dacă le înțelegem și le aplicam apoi în casele noastre, lucrurile vor deveni foarte foarte ușor de administrat. Pentru mine este atât de logic, e fix ca în momentele acelea când urmărești un film american și descoperi intriga, iți zic -e hai, era atât de simplu!-. Eu una mi-am spus ok, trebuie să mă ocup de asta. Organizarea în România este asemănată adesea cu curățenia, când de fapt, nu despre asta este vorba. Curățenia este de fapt o sistematizare, un management dacă vreți al volumui de obiecte și al fluxurilor personalizate în casa noastră. Știu că suna pretențios, dar nu este, este foarte simplu. Și atunci, odată acceptate, lucrurile astea se învață, sunt aproape matematice, sunt logice, reprezintă o învățare activa pentru adulți și tuturor le face foarte mare placere. Am avut domni, am avut și doamne la cursuri, am avut un cuplu înscris la cursuri. Deja suntem, cred, la ediția a 6-a și cursurile au succes. Am 6 ore pline de muncă, de informații multe. "

Cât de greu este să asimilezi informația? Te întreb pe tine în primul rând, devenind professional organizer, cât de ușor ți-a fost? Este necesară o anumită pregătire educațională, pentru ca toate aceste informații să fie asimilate mai ușor?

"Nu. Nu este nevoie de o anumită pregătire. Organizarea se învață ca orice altceva. Nu este nevoie de nicio abilitate specială pentru a învăța, de exemplu, limba germană, să faci stretching sau yoga în fiecare zi. Organizarea se învață, este un lucru pe care îl poți deprinde ușor, iar eu prin acest curs dau principiile de bază, pun fundamentele, iar de acolo, cine-i serios, poate să meargă mai departe explorând și învățând pe cont propriu, dacă este cineva care dorește să aprofundeze mai mult decât ce arat eu în cele trei întâlniri din acest curs. 
Eu la baza sunt regizor de teatru și economist. Deci, am două specializări, PR comunicare, economist, am făcut două facultăți. Mereu am fost atrasă de planificare și organizare, am lucrat în televiziune, am lucrat cu echipe mari, m-am îndepărtat astfel de teatru, tot lucrând împreună cu mulți oameni, de aici probabil a venit nevoia de organizare, oricum, sunt o fire destul de organizată să spun așa, "fac armata" și cu mine și cu ceilalți. Eu nu cred că este nevoie de o abilitate specială, pur și simplu voința de a schimba mediul în bine și înțelegerea faptului că mediul exterior influențează absolut mediul interior, liniștea noastră, capacitatea de concentrare, performanța, eficientizarea acțiunilor noastre. Totul, liniștea în cuplu, calmul copiilor, în mediul acela în care nu calci pe piese de Lego, în care părinții nu au probleme țipând la copil mereu -du-te în camera ta și fă ordine și curățenie-. Dacă nu este nevoie de așa ceva, mama zâmbește, are timp să stea cu copilul, citind, jucandu-se, având metode, știm că după ce ne-am jucat putem pune relaxat lucrurile la locul lor, știind exact care este locul acelor obiecte."

Nu stiu cât de ușor este pentru cei care merg la cursul tău să puna în practica și să prioritizeze ordinea în propria casă, în condițiile în care foarte mulți sunt oameni activi, presupun, cu cel puțin un job, dacă nu două, iar timpul lor liber este adesea sacrificat. Cred că nu greșesc dacă spun că nevoia de ordine pare fi adesea lăsata pe ultimul loc în prioritățile unei familii.

"Știi de ce facem asta? Pentru că noi obișnuim să ne punem pe noi pe ultimul loc. În momentul în care avem un deadline la muncă și trebuie să predăm un raport, prima necesitate sacrificată este nevoia de somn. Adaugăm câteva ore suplimentare muncii și ne sacrificăm somnul. După care, evident că ne sacrificăm performanța și energia de a doua zi, nu? Apoi, la ce mai renunțăm, renunțăm la masă, renunțăm cu totul la pauze. Cumva noi suntem obișnuiți să ne lăsăm pe noi pe ultimul loc. Mergem la medic în aceeași logică, în momentul în care ne doare ceva. Noi nu suntem obișnuiți să mergem ca formă de prevenție. Sunt multe lucruri care țin așa de un soi de înșurubări socio-culturale care în final, definesc felul nostru de a fi. Așa se face că, dacă noi suntem obișnuiți să ne lăsăm pe noi pe ultimul loc, aceeași atenție primesc și casa și orașul noastru."

Mai multe amănunte și înscrieri la cursul realizat de Mădălina Preda la Fundația Calea Victoriei, găsiți aici https://www.fundatiacaleavictoriei.ro/curs-online-organizarea-eficienta-a-locuintei-simplificare-si-confort-pentru-casa-ta/