Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 2 octombrie 2020

primele_rezultate_partiale_bec_alegerile_locale.jpg

Un deputat independent depune un proiect pentru amânarea alegerilor parlamentare pentru martie anul viitor
Un deputat independent depune un proiect pentru amânarea alegerilor parlamentare pentru martie anul viitor
Image source: 
RFI (arhivă)

Dupa ce marti Curtea Constitutionala a stabilit ca data alegerilor legislative din acest an va fi stabilita de Parlament si nu de guvern ca pana acum, un deputat independent depune un proiect pentru amânarea alegerilor parlamentare pentru martie anul viitor. E posibila amanarea scrutinului? L-am intrebat pe fostul presedinte al Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

sumarul emisiunii 40 de minute 

In a treia zi cu un record de infectari si pacienti la ATI, ministrul Sanatatii spune ca nu se impune în acest moment revenirea la starea de urgență. In paralele, profesorul Alexandru Rafila apreciaza ca e nevoie de o regândire rapidă a capacității de acordare a asistenței medicale.

Punctam in context si o declaratie a premierului care spune ca profesorii nu trebuie plătiți pentru orele online pe care nu le susțin, iar cei care refuză să predea astfel nu au ce căuta în sistem. Ludovic Orban a dat si un exemplu - dacă un profesor face doar șase ore online din zece, pentru patru nu trebuie plătit. Avem reactia sindicatelor din invatamant imediat.

Pe fondul cresterii numarului de cazuri de coronavirus, Republica Moldova se pregateste de alegeri prezidentiale, la 1 noiembrie. In 2016 s-a renunțat la sistemul prin care șeful statului era votat de de Parlament. La acel scrutin, alegătorii l-au ales pe Igor Dodon. Actualul președinte candidează pentru un nou mandat. La fel și principala sa rivală, Maia Sandu.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

Emisiunea 40 de minute din data de 2 octombrie 2020