Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Marius Matache despre POE3: "Ei vor fi exact cum mi-aș dorit eu să fiu mereu, doar artist, nu și manager, PR sau booking."

marius_matache_-_0.jpg

Marius Matache
Marius Matache
Image source: 
Gulia Productions

O competiție dedicată tinerilor scriitorilor de poezie și una pentru muzicieni din școli și licee. Este proiectul gândit în 2020 de Asociația Fair prin Primăria Sector 3, numit POE3. Proiectul "POE3 – de la manualul de literatură la poezia cântată pune, spre deosebire de anii trecuți, un accent mai mare pe poezie, nu doar pe muzica folk. Chiar dacă ele merg împreună, în acest an dăm o greutate mai mare tinerilor scriitori de poezie din Sectorul 3. Cineva foarte drag mie mi-a spus că unde cred eu că voi găsi copii care să scrie poezie în școala zilelor noastre, dar eu am zis că pariez că în fiecare școală voi găsi minim 2-3 pasionați ai cuvintelor. Și am împreună cu Teddy Tudoroiu și Sorin Poclitaru, plus câțiva colaboratori, de vreo 4 luni să demonstrăm că n-am greșit când am pledat cauza poeziei în rândul tinerilor."

Marius Matache este doctor în chimie, cercetator în chimia mediului. Cantautor folk, blogger harnic care a pus bazele comunității ForeverFolk.com. Marius Matache este unul din inițiatorii proiectului POE3.

"Ne propunem să facem un album, cu copii care cântă. Anul trecut am dus doi puști talentați în studio și au cântat câte o piesă, o piesa înregistrată cu chitară și voce. Anul ăsta ne-am dorit mai mult să găsim 7, 8 copii, să cânte o piesă, să-i ajutăm cu orchestrații noi, să înregistrăm un disc cu tineri care cântă. Al doilea obiectiv important este să facem o carte de poezii, cu cele mai bune poezii ale copiilor. Facem un volum cu 50 cele mai bune poezii. Avem doi textieri, doi poeți cu care lucrăm, e vorba de Sorin Poclitaru și Florin Dumitrescu, de la Sarmalele Reci, pe care i-am rugat să-i mentoreze puțin pe copii, și să-i completeze cu câte o poezie. Din păcate, încercăm să ajungem la copii, și în perioada asta, nu reușim să ajungem la ei. În școli nu se poate intra, am vorbit cu profesorii, profesorii au dat mesajul mai departe, dar știi cum e, când e din gură în gură ca folclorul, se pierde, se diluează mesajul și ajunge altfel la ei. Dacă proiectul ar dura un an jumătate, nu aș fi îngrijorat, dar noi trebuie să terminăm până la 1 decembrie, să avem în copertă și discul și cartea. Dacă intră pe foreverfolk.com, găsesc regulamentele acolo, sau dacă ne scriu un mesaj pe adresa [email protected] le trimitem noi regulamentul. Dacă sunteți din Sectorul 3, într-o instituție de învățământ, școală sau liceu, și scrieți poezie sau compuneți muzică, cântați la chitară, noi vă așteptam și vă susținem cât putem, să ajungeți artiști publicați.

Nu este suficient să fi talentat și să vrei. Apar o mie de probleme administrative, hârtii, bani, și tot așa. Noi încercam să by-pasam toate problemele astea. Ei să vină la studio, să înregistreze piesa, acompaniați de muzicieni profesioniști, foarte pricepuți și cu răbdare, sau să-ți apară numele într-o carte, ei doar să scrie poezii. Ei vor fi exact cum mi-aș dorit eu să fiu mereu, doar artist, să nu fiu și manager și PR, și booking, și designer. Încercăm să le arătam doar partea frumoasă a showbiz-ului, dacă vrei."

Cu un nou album gata de lansare, de ceva timp, Marius Matache speră ca primele ninsori să readucă muzica în sălile de concerte. Doar așa, acest album va avea parte de turneul de lansare binemeritat.

"L-am tot gândit, l-am tot aranjat. Am căutat conjuncturi, muzicieni. Victor Panfilov a fost la studio, a fost simplu. Acum, sigur, după ce l-am înregistrat, e ușor să spui .. a fost simplu. Vom vedea cum descurg lucrurile în sezonul hibernal. E clar, comunitatea mea și-a luat discul deja, dar trebuie să ajungă și la alți oameni, iar pe ei îi găseam prin concerte.
Eu speram, visam, un turneu prin țară undeva sfârșit de octombrie până început de decembrie, să duc discurile la oameni și tot așa. Cu restricțiile astea, nici nu știu cu cine să vorbesc, ce să programez. Dacă se anulează tot, avem o problemă. Scriam pe Facebook, mă sui în mașină, umplu portbagajul cu discuri, cu tricouri, cu ce mai fac, și mă duc în centru, cunosc unu, doi oameni, dau discul, facem o poză cu mască, cântăm o piesă acustic în piață, și ăsta e recitalul, ăsta-i cadoul. Sinapsele mele sunt scurtcircuitate pentru că nu știu ce să fac, toate sunt interconectate și nimic nu se leagă. O fi Mercur retrograd că prea sunt încurcate treburile în perioada asta.
Un domeniu se dezvoltă dacă este stratificat, dacă ai specialiști și cercetători, dar și oameni din ce în ce mai curioși, tineri, care să vină din urmă și să continue. Așa-i și în folk. O industrie muzicală puternică, sau o comunitate, dacă lumea iubește folk-ul, va câștiga fiecare membru al comunității respective."