Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alin Dincă despre aniversarea Trooper 25 de ani: "La baza a tot ce s-a întâmplat, au fost cinci prieteni."

trooper.png

Trooper
Trooper
Sursa imaginii: 
Pagina Facebook: Trooper

Se împlinesc 25 de ani de la înființare formației Trooper. Pe 24 octombrie, formația urcă pe scena Arenelor Romane și va interpreta pentru public cele mai iubite piese Trooper, dar și un nou single. Show-ul ”De la începuturi” se va desfășura conform reglementărilor în vigoare. Amănunte despre acest eveniment important pentru Trooper, aflăm de la Alin Dincă.

"Într-adevăr, de un an de zile lucrăm la concertul aniversar. Doream să fie un concert cu orchestră simfonică mare, cu 100 de oameni pe scenă, mă rog, o nebunie. A trebuit să reducem substanțial, eu chiar nu am vrut să mai facem acest eveniment, însă, discutând cu managerul și cu colegii de trupă, mi-am dat seama că trebuie să marcăm totuși 25 de ani. Au trecut cu bune, au trecut cu rele, au trecut cu 9 albume de studio, cu vreo 850 de concerte, cu întâlniri cu cei mai mari artiști ai lumii. Am reușit să împărțim scena cu Iron Maiden, Scorpions, Judas Priest, Whitesnake. Așa dacă trag o linie, nu pot să nu fiu foarte fericit și foarte mândru, pentru că o trupă care canta heavy-metal în România, a reușit să obțină aceste realizări, fără niciun fel de compromis. Când am început noi în '94, '95, pe Iron Maiden sau pe Judas Priest îi vedeai numai în postere sau cu mare greutate pe cine știe ce casetă video, împrumutată de undeva, nu erau lucrurile ca acum, când te gândești că dacă vreau să-i văd, mă duc repede peste graniță și gata, i-am văzut. Poate mă și întâlnesc cu ei. Nu, atunci, lucrurile astea păreau realmente imposibil de realizat. "

Invidios cumva pe generația mai tânără, pe toate posibilitățile de a face muzică astăzi?

"Nu sunt invidios sub nicio formă. Perioada de început, boemia startului, nu aș da-o pentru nimic în lume. Bucuria aia când Balaurul și-a cumpărat prima chitară, a fost greu de tot, costa niște bani. Nu era ca acum, că poți să te duci în magazinul X și să-ți cumperi o chitară. Atunci strângeai bani cinci ani de zile ca să-ți iei o chitară foarte tare. Munceai o vară întreagă să-ți cumperi o stație, ceva mic de 15w. Boemia aia nu aș da-o pentru nimic. Acum totul cumva vine de-a gata și tocmai din acest motiv, foarte mulți se și plictisesc foarte repede. Pentru că în momentul în care nu muncești cu adevărat pentru lucrul ăla al tău, în momentul în care nu este sudoare în tot ce faci, treci repede la de la un lucru la altul."

Cum explici longevitatea și succesul Trooper, acum, la 25 de ani de activitate?

"De fiecare dată am spus celor care mă întreabă, efectiv, nu știu care a fost secretul reușitei noastre. Nu știu cum o trupă de heavy-metal a reușit să ajungă la nivelul ăsta în România. Știu doar că, la baza a tot ce s-a întâmplat, au fost cinci prieteni. Nu ne-am adunat din întâmplare, nu ne-am căutat prin reviste, eram prieteni înainte de Trooper, ne-am rodat împreună, am trecut prin multe lucruri împreună. Dacă trupa asta n-ar mai exista, cu siguranță noi am rămâne prieteni. Cred că de fapt, ăsta a fost secretul reușitei noastre. Nu a exista niciodată certuri pe bani, să ne certam că unul vrea să cânte așa și celalalt nu. Am pornit la drum și știam exact ce ne dorim. Suntem una dintre puținele trupe din România care nu s-a rupt, în două, trei, patru. Dacă te gândești acum la toate trupele care au scris istorie, pe piața rock din România, o să vezi că 99% sunt rupte în doua, trei formații. Noi suntem cam aceeași."

Privind în urmă, care sunt cele mai importante realizări pentru Trooper?

"Cele mai importante lucruri pentru mine din cariera Trooper sunt albumele. Pentru mine contează mult faptul că am reușit să scriem muzica, să o înregistram, să o trimitem oamenilor iar ei să o iubească. Asta îmi pare cea mai mare reușită. Dacă aș vorbi strict așa, cu creierul, probabil că ți-aș spune, deschiderile pentru concerte cu Iron Maiden, cu Judas Priest, întâlnirile cu oamenii aia pe care i-am iubit și i-am divinizat. Dar pe sufletul meu rămân albumele Trooper, cele mai importante lucruri, moștenirea noastră. Indiferent că mai cântam live, că mai urcam pe scenă, albumele vor rămâne."

Pe 24 octombrie, Trooper aniversează 25 de ani de activitate. Ocazie cu care va fi lansată o piesă nouă numită "Rădăcini de dor". 

"Daca nu o să se mai modifice nimic pe parcurs, cu numărul ăsta mare de îmbolnăviri zilnice, cu siguranță regulile vor rămâne ca acum, la concert. Vor fi scaune, distanțare, măști, o să existe dezinfectant la intrare. Astea sunt condițiile. Trebuie să ne bucurăm că evenimentul ăsta se întâmplă, pentru că ar fi fost mult mai rău fără el, când nouă ne este atâta dor de public iar lor le este dor de noi. Așa că, să nu lăsam o mascuță, un scăunel, să ne stea în cale. Asta e! De data asta le vom cânta că într-o sufragerie foarte mare. Ei vor sta relaxați, pe scaun, cu mască, or să ne privească, voi cânta eu mai mult și ei mai puțin. Însă le-am pregătit și surprize, ca să-i ținem în priză. O să cântam în premieră noua noastră piesă, de 20 de minute, se numește "Rădăcini de dor". Vrem să încununeze primii 25 de ani de Trooper. Am stat așa cumva și am adunat tot ce suntem noi în clipa asta. Are și foarte multă seva folclorică, pentru că până la urmă suntem o trupă din România, care de 25 de ani cântă în limba română. Și așa a ieșit nebunia asta. Nu am știut cât o să dureze piesa, pur și simplu așa ne-au venit părțile, s-a întâmplat, a escaladat și a ajuns la 18 minute 06. Acum o vom cânta pentru prima oară live."

Urmăriți mai jos, interviul realizat de Valentin Panduru pentru emisiunea RFI360, invitat Alin Dincă.