Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Zebra | Discriminare la puterea a doua

Asociația Art No More și tranzit.ro/București organizează pe 23 octombrie de la ora 19.00 la Muzeul Național al Literaturii Române din București, în cadrul celei de-a treia ediții a Zilelor Sofia Nădejde, dezbaterea Discriminare la puterea a doua. Ce se întâmplă când ești femeie și faci parte din etnia romă? Ce așteptări are societatea de la tine? Ce așteptări au mediul artistic și publicul de la o artistă romă? Există o presiune pentru a livra anumite imagini, anumite stereotipuri? Iată doar câteva dintre întrebările la care vor încerca să răspundă actrița și regizoarea Alina Șerban și Cătălina Olteanu, activistă și membră în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării.

Asociația Art No More și tranzit.ro/București organizează pe 23 octombrie de la ora 19.00 la Muzeul Național al Literaturii Române din București, în cadrul celei de-a treia ediții a Zilelor Sofia Nădejde, dezbaterea Discriminare la puterea a doua. Ce se întâmplă când ești femeie și faci parte din etnia romă? Ce așteptări are societatea de la tine? Ce așteptări au mediul artistic și publicul de la o artistă romă? Există o presiune pentru a livra anumite imagini, anumite stereotipuri? Iată doar câteva dintre întrebările la care vor încerca să răspundă actrița și regizoarea Alina Șerban și Cătălina Olteanu, activistă și membră în Colegiul Director al Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării. 

Alina Șerban a absolvit UNATC, a făcut un masterat la The Royal Academy of Dramatic Art din Londra. A debutat în 2009 cu Declar pe propria răspundere, un spectacol de teatru construit pe detalii biografice. De atunci, Alina Șerban a jucat în mai multe filme, iar de curând, pentru rolul din producția germană Gipsy Queen (r. Hüseyin Tabak, 2019), a primit Premiul German Screen Actor Awards. A regizat scurtmetrajul Bilet de iertare, iar pentru următorul proiect, Eu contez!, a primit Premiul FemArt, oferit de Uniunea Cineastilor din Romania (UCIN), în cadrul rezidenței FemArt organizată de Asociația Română a Femeilor în Cinema. 

Cătălina Olteanu a absolvit Universitatea din București, Facultatea de Limbi Străine, Romani – Spaniolă și deține și un master de la același departament. De mai mulți ani coordonează programe sociale și educaționale pentru comunitățile de romi din România. În prezent este coordonatoare de proiect la Agenția Împreună pentru Fundația Națională pentru Dezvoltare Comunitară. Cătălina crede în puterea pe care educația o are în schimbarea perspectivei vieții, de aceea dezvoltă, prin proiectele 
sale educaționale, instrumente pentru promovarea toleranței și a interculturalității în rândul studenților romi și non-romi. Principalele sale domenii de interes sunt: educația incluzivă, abilitarea tinerilor și dezvoltarea comunității. 

 

Toate editiile emisiunii Zebra le puteti gasi la http://www.rfi.ro/tag/zebra.