
Emisiunile RFI RO
Bolnavii cronici, victime colaterale ale pandemiei
cronici.jpg

Aproximativ 5% dintre cei care se infectează cu SARS-CoV-2 fac o formă severă de boală, spune dr. Laura Zarafin, medic primar Anestezie și Terapie Intensivă la Spitalul Clinic Colentina din București. Potrivit acesteia, rata mortalitatății depinde de rapiditatea cu care se iau măsuri. Având în vedere că avem de-a face cu o boală necunoscută, prevenția este cea mai importantă măsură, spune dr. Zarafin.
Decizia autorităților de a transforma din nou Spitalul Colentina în spital de suport COVID-19, la mai puțin de o lună de când acesta fusese redeschis și pentru ceilalți pacienți, dă peste cap viața a sute de bolnavi. "Nu putem lua un pacient în comă din spital să-l lăsam în targă, pe stradă, sau să l transferăm la un spital unde nu poate fi tratat". Declarația aparține președintelui Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România, Radu Gănescu. Acesta se declară revoltat de faptul că pacienții cu alte afecțiuni decât COVID-19, internați în prezent în Spitalul Clinic Colentina, vor fi transferați către unități medicale din Capitală sau în județele limitrofe."Este o soluție foarte proastă, s-a mai întâmplat acest lucru la începutul anului, când spitalul a stat închis luni de zile doar cu câteva zeci de pacienți cu coronavirus, in timp ce starea de sănătate a celorlați pacienți s-a agravat", mai spune Radu Gănescu.
Pandemia de coronavirus a îngreunat accesul bolnavilor cronici din România la tratamentele de care aveau nevoie. Peste jumătate dintre bolnavii cronici nu au beneficiat de tratamentele de care aveau nevoie, potrivit datelor pubicate recent de Observatorul Român de Sănătate. Efectul va duce la deteriorarea stării de sănătate a bolnavilor cronici și la creșterea presiunii asupra unui sistem medical deja suprasolicitat.
Vânzările de produse pentru imunitate au crescut în perioada pandemiei dar nu spectaculos., spune la RFI profesor doctor Dumitru Lupuliasa, președintele Colegiului Farmaciștilor. Totuși, punctează aceasta, în special în lunile stării de urgență, când farmaciile erau golite de vitamina C în toate formele. Un exces de vitamine este la fel de nociv, avertizează Dumitru Lupuliasa. ”Cu siguranță că există și efecte adverse. Dacă ne gândim la Vitamina C, aceasta poate fi eliminată prin urină dar în doze prea mari forțează rinichiul și atunci avem alte probleme…Acelasi lucru e valabil și pentru echinacea, mai ales în cazul pacienților care au comorbidități. Atenție la asocierile cu suplimente pentru că unele plante pot diminua sau exacerba efectele adverse ale unor medicamente”, explică profesor doctor Dumitru Lupuliasa.
Emisiuni disponibile : https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm