
Emisiunile RFI RO
Claudia-Romana Rista: "România se reinventează culinar, vorbim de fapt despre o redefinire a tradiționalului."
claudia_rista1.jpg

Am stat astăzi de vorbă într-un interviu live online cu Claudia-Romana Rista despre pasiunea cu care realizează această adevărată cercetare antropologică inedită, pornită din dragostea pentru gătit. "E o muncă de teren la firul ierbii pe care o fac, mergând prin sate poate mai puțin cunoscute, umblând în comunități, vizitând oamenii acasă să descopăr ceea ce mănâncă ei zi de zi, nu neapărat ceea ce pun pe masă într-o duminică sau în momentul în care au musafiri, -să faci Rai din ce ai- cum se spune, din 3, 4, 5 ingrediente de care poate tu nu ești conștient că reprezintă practic o identitate a satului respectiv sau a comunității din care faci parte. E vorba despre acele rețete care noi, ca turiști, le-am căuta, dar tu, ca și gazdă, poate ți-ar ar fi un pic, să spunem.. nefiresc, să le pui pe masă. Oamenii care mă primesc și pe care vreau să i salut cu ocazia asta, pun tot ce au ei mai bun la momentul respectiv pe masă și am ocazia să scriu despre asta și să arăt tuturor cât de bogați suntem de fapt. România se reinventează culinar, vorbim de fapt despre o redefinire a tradiționalului.
Eu provin dintr-o familie cu rădăcini ungurești nemțești șvăbești, rădăcini slave. La noi se sărbătorea de două ori Crăciunul, de două ori anul nou. De mic copil am fost privilegiată să avem tot felul de bucate tradiționale pe masă și o masa să fie așa, împărătească, cu 12 feluri de mâncare, cum se mai poartă și acum în unele comunități, și poate că ăsta a fost un lucru care ulterior cu anii și dezrădăcinându-mă un pic, plecând din țara natală, mi-a lipsit. Urmând apoi Facultatea de Jurnalistică Timișoara, apoi luând calea multinaționalelor, a fost o perioadă în care, să spuneam, nu am mai regăsit gustul de acasă. Așa m-am trezit într-o dimineață mergând în timpul pauzei de masă la piață, eram cu coșul și atunci cred că s-a produs un declic, ok, -încotro o luăm-? Începuseră să apară raioanele arabești în lanțurile de magazine, începuse să o ia amploare restaurantele chinezești, găseai peste tot numai pizzeri, și atunci bucătăria românească care avea atât de multe de spus era undeva lăsată în derizoriu. Ca popor, noi am îmbrățișat întotdeauna tendințele culinare din alte țări, iar în asta se regăsește de fapt bogăția pe care o avem în bucătăria tradițională în acest moment, pentru că România este un mix de bucate, de culturi care, fie ne-au cotropit, fie au stat aici mai multe sute de ani și ne-au îmbogățit. Asta e un lucru pe care vreau să-l transmit, că există bucătăria românească, există o identitate culturală culinară românească."
Vă recomand să o urmăriți pe Claudia-Romana Rista în această pasiune de redescoperire a bucătăriei românești, atât prin pagina de Facebook "Fata care gătește cu flori" dar și prin seria editorială "Zestre culinară".
Interviul acordat RFI360 poate fi urmărit aici.