Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 23 octombrie 2020

transfer.jpg

Transfer de pacient bolnav de Covid-19, la primul val din primàvara lui 2020 (foto ilustratie).
Transfer de pacient bolnav de Covid-19, la primul val din primàvara lui 2020 (foto ilustratie).
Sursa imaginii: 
PHOTOPQR/L'ALSACE/MAXPPP

România depaseste pragul de 5.000 de cazuri de infecție cu coronavirus. In acelasi timp, Alte două  orașe - Sibiu și Timișoara - vor intra în scenariul roșu, care presupune închiderea școlilor, purtarea obligatorie a măștii și în spațiile deschise,  dupa ce au depasit trei cazuri la mia de locuitori.  Pe de alta parte, bolnavii de COVID cu simptome ușoare și asimptomaticii nu vor mai fi internați. Vor fi supravegheati de medicii de familie care vor primi bani in plus pentru fiecare caz.

sumarul emisiunii 40 de minute 

In Franta, din aceasta noapte, se extind restrictiile in lupta cu valul doi al pandemiei. 54 de departamente cu un total de 46 de milioane de oameni intra în carantină între orele 21 şi 6 dimineata. Comertul si serviciile neesentiale sunt suspendate. Măsura ramane in vigoare pentru următoarele şase săptămâni.

Primarul Timișoarei Dominic Fritz nu-și poate prelua mandatul. Validarea sa a fost atacată în justiție. Trei persoane au depus contestatii, dar un termen de judecata nu a fost stabilit asa incat învestitura sa în funcţia de edil, programată pentru marţi, va fi amânată.

Dupa ce ieri Patriarhia a incheiat un protocol cu municipalitatea privind organizarea pelerinajului de Sfantul Dumitru in Capitala, astazi premierul apreciază că există dorință de a respecta regulile in timpul procesiunii. Ludovic Orban  spune că specialiștii vor formula un punct de vedere care va fi prezentat public și că speră să se ajungă la o formă de acord.

Si, mai multe sute de persoane au protestat la Varşovia noaptea trecuta faţă de interdicţia aproape totală a avorturilor impusă în Polonia, în urma unei decizii a Tribunalului Constituţional. Judecatorii au stabilit ca o intrerupere de sarcina este ilegala chiar daca fetusul prezinta malformatii.

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minute: https://www.rfi.ro/tag/40-de-minute

 
Emisiunea 40 de minute din data de 23 octombrie 2020