Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Răzvan Găzdaru (Barter): Muzica a fost și va rămâne un lucru extrem de important, un soundtrack al fiecărei clipe pe care o trăim."

barter0.jpg

Barter
Barter
Sursa imaginii: 
Barter - Videoclip "O masca de erou"

Trupa Barter a lansat a doua piesă de pe viitorul album al trupei. Proiect acustic apărut în 2014, Barter a mers încă de la început pe o abordare directă și personală. Din 2015 și-au testat piesele în concerte live, pentru ca în 2017 să se facă debutul discografic prin albumul "Trock". Acum, în plină pandemie de Covid-19, Barter lansează piesa "O mască de erou", despre care trupa spune astfel: "Unele piese au nevoie de timp până să devină mai mult decât o idee, în timp ce altele aproape că nu știm de unde și cum apar. "O mască de erou*" face parte din a doua categorie. *orice trimitere la contextul actual este neintenționată, dar deloc întâmplătoare".

Barter înseamnă Matei Puticiu (voce), Răzvan Găzdaru (chitară) și Ati de Chile (tobe). Despre această noutate muzicală, care anunta viitorul album al trupei Barter, album anuntat in premiera la RFI Romania sub numele "Aparent Firesc", Valentin Panduru cu Răzvan Găzdaru.

"Să știi că piesa a apărut chiar în primele sesiuni de repetiții pe care le am avut din momentul în care ele au fost din nou posibile, cred că undeva în iunie, însă în mod ciudat versurile nu au avut inițial nici un fel de trimitere la perioada actuală și practic în afară de titlul piesei care are clar o trimitere destul de evidentă, restul nu are absolut nicio legătură. Ne-am dat seama abia după ce am pus titlul cât de conectați eram fără să ne dăm seama la ce ni se întâmplă. E un album de șapte piese noi plus două variante acustice pentru două dintre ele. S-a născut pe parcursul a două sesiuni de înregistrări, anul trecut în 2019 și anul acesta în vară. Până acum am lansat o piesă, anul trecut, aceasta este a doua. Cel mai probabil până la sfârșit de an o să fie integral disponibil pe toate platformele online. Apropo de album, am stat mult și ne-am gândit dacă să lansăm din start sub forma unui album sau să mergem pe varianta de single, sau piesă cu piesă ceea ce cred că o să o facem, deja am început. Fizic până la urmă nu cred că va exista albumul, însă undeva, spre sfârșitul anului, o să adunam toate piesele și o să le punem sub forma unui album care, uite cu ocazia asta pot să spun pentru prima dată cu voce tare, o să se numească "Aparent Firesc". A fost interesant cum am ajuns la acest nume. Inițial a fost titlul unei piese care și a schimbat numele pe parcurs. Dar ne-a rămas fiecăruia dintre noi undeva în minte și atunci când ne am gândit la numele albumului, am revenit la titlul respectiv care se pierduse pe undeva pe drum, și uite că, i-am dat o importanță mai mare decât ne așteptam.

Despre muzică în timpuri de pandemie, Răzvan Găzdaru spune astfel: "Inițial pentru noi a fost dificil faptul că nu am reușit nici măcar să ne vedem, vorbim desigur de perioada de început a pandemiei, martie - iunie. Repetițiile dacă nu au un scop destul de clar își pierd din însemnătate dacă vrei, și probabil din motivul acesta am ajuns la concluzia ca, ok cel mai bine este să nu repetam doar pentru niște apariții, hai să repetăm pentru niște viitoare piese cu care să aparem în fața oamenilor când o să se poată.

Muzica a fost și va rămâne un lucru extrem de important și ar trebui să fie astfel în viețile tuturor. Cred că cel mai frumos este să spunem că e un soundtrack al fiecărei clipe pe care o trăim într o formă sau alta și ar fi bine să rămână așa. Focusul nostru în perioada următoare o să fie pe partea de creație, să înregistrăm alte piese, să dăm drumul la piese în formă finală. Probabil că, dacă lucrurile or să mai dureze, o să ajungem la fani și printr-un concert online. "

Aflați mai multe despre viitoarele apariții muzicale ale trupei Barter, dacă păstrați contactul cu ei prin pagina Facebook, aici. Mai multe subiecte RFI360, găsiți aici.