
Emisiunile RFI RO
Petiție pentru ca mamele cu COVID-19 din România să poată alăpta
alaptare-la-san-covid.jpg

În România, protocolul actual, elaborat în martie 2020, este ca mama cu suspiciune sau confirmare de COVID-19 să fie separată de nou-născut și acesta să primească automat lapte praf.
În situațiile în care forma gravă a COVID-19 în cazul mamei sau alte complicații medicale o împiedică să-și îngrijească copilul sau o împiedică să continue alăptarea directă, mamele ar trebui încurajate și susținute să I dea lapte muls copilului în condiții de siguranță, aplicând măsurile de igienă adecvate.
În România, protocolul actual, elaborat în martie 2020, spune că mama cu suspiciune sau confirmare de COVID-19 să fie separată de nou-născut și acesta să primească automat lapte praf.
Ana Szabadszalasi este o viitoare mămică. Ea a trimis o scrisoare deschisă către premierul Ludovic Orban, Ministerul Sănătății și Comisia de Neonatologie a ministerului, pentru a fi schimbată legislația actuală. Ea nu este singură în demersul său, fiind susținută de mai multe asociații.
“ Eu sunt în trimestrul 3, urmează să nasc în curând și am fost extrem de îngrijorată când am aflat ce se întâmplă dacă o mamă însărcinată este suspicionată sau confirmată cu coronavirus înainte de naștere. Conform metodologiei eliberată de Ministerul Sănătății, este izolată total de copil, acesta este dus și izolat singur într-o încăpere și timp de mai multe săptămâni sau până mama nu are două teste negative consecutive, nici ea și nici un alt aparținător nu pot vedea copilul. Nici nu se pune problema să-l alăpteze.”, spune Ana Szabadszalasi.
Prof.dr. Simona Vlădăreanu, președinta Comisiei de Neonaologie din Ministerul Sănătății, a declarat pentru RFI că protocolul privind nașterea la gravide și îngrijirea nou-născutului a fost actualizat.
Potrivit acestuia, alăptarea va fi permisă mamei care este pozitivă și asimptomatică, de asemenea ea poate sta în aceeași încăpere cu copilul, să-l îngrijească, iar externarea se poate face la două sau trei zile, doar dacă nou-născutul are testul covid negativ.
“Noi l-am elaborat, l-am semnat, l-am trimis la minister, nu mai controlăm parcursul acestui ghid. De asemenea, l-am comunicat către societățile de Obstretică- Ginecologie și Neonatologie pentru a fi încărcat pe site și practice accesat de personalului de specialitate sau cine dorește să-l parcurgă. Este un ghid adresat personalului medical. OMS și alte organizații mondiale au în vedere, ca și noi, sănătatea tuturor, dar noi trebuie să ne targetăm și pe grupurile vulnerabile, cu anumite patologii pentru care atitudinea medicală, managementul terapeutic și de îngrijire sunt puțin diferite. “, spune prof.dr. Simona Vlădăreanu, președintele Comisiei de Neonatologie din Ministerul Sănătății
Rezolvă noul protocol problemele ridicate de viitoarele mămici? Am întrebat-o pe Irina Mateescu, moașă autorizată.
“Din nefericire, textul este destul de ambiguu, cumva lucrurile sunt lăsate la latitudinea fiecărui spital. Eu cred că va fi din nou o tendință de “haideți să-i separăm pentru că dacă îi separăm și se întâmplă ceva, noi am făcut cel mai mult pe care îl puteam face. Nu cred că rezolvă problemele pentru că serviciile de neonatologie din România sunt destul obișnuite să separe copilul de mamă,în special imediat după naștere”, ne- a declarat Irina Mateescu.
Toate edițiile emisiunii Sănătatea FM: https://www.rfi.ro/tag/sanatatea-fm