Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Actualitatea de vineri, 30 octombrie 2020

Se împlinesc 5 ani de la tragedia de la Colectiv, un moment pe care nu avem voie să-l uităm. 

Șeful statului a depus, ca în fiecare an, o coroană de flori și a aprins o lumânare în memoria celor 64 de victime ale incendiului de la Colectiv. Și a promulgat, simbolic, legea care le permite supraviețuitorilor să se trateze gratuit, pe toată durata vieții. Atât și nimic mai mult însă.  

O nouă zi în care constatăm bilnațuri record provocate în România de pandemie: peste 6.500 de cazuri noi și o presiune uriașă pe secțiile de terapie Intensivă. Este contextul în care specialiștii cer, la RFI, măsuri drastice și urgente. Autoritățile să nu aștepte alegerile și să testeze masiv. Cine testează puțin, zboară în orb. Detalii în scurt timp. 

Medicii de familie din localități mici reclamă nepotriviri între datele pe care le au și ce comunică unele DSP-uri. Un exemplu clar este în județul Ilfov. Ce acuză medicii de familie și ce le răspund cei de la DSP, aflați după18 și 10 minute.

Franța se pregătește de carantină generală, de la noapte. 

Iar Republica Moldova  se pregătește de alegeri prezidențiale. Analiștii de la Chișinău prevăd o luptță strânsă, cum altfel decât între pro-rusul Dodon și pro-europeana Maia Sandu? 

 

Toate edițiile emisiunii 40 de minutehttps://www.rfi.ro/tag/40-de-minute