Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Ignat și "Pelerinajul Electric" - Despre călătoriile ultimilor 30 de ani, în căutarea muzicii

iulian_ignat.jpg

Iulian Ignat
Iulian Ignat
Sursa imaginii: 
Pagina Facebook Iulian Ignat

S-a născut în anii '70, pe vremuri cu muzică de Led Zeppelin și The Doors. A început să scrie prin anii 90, pornind cu publicația istorica Pop Rock & Show. Când nu scrie, este un foarte bun fotograf, cu foarte multe expoziții la activ, mereu atent la reacțiile cititorilor dar și a criticilor săi, iar acum propune tuturor o carte, care, cu toată pasiunea lui pentru fotografie, nu cuprinde în paginile sale nici măcar o imagine. Este adevărat, dacă veți citi cartea, cuvintele vă vor ajuta să călătoriți imaginar în trecutul ultimilor 30 de ani de muzică, teatru & arta, așa cum l-a marcat pe Iulian Ignat. O cărticică cât o călătorie în timp.

Iulian Ignat: "Este despre călătoriile pe care le am făcut pe teritoriul muzicii. Este vorba și despre Festivalul de Jazz și despre muzică tradițională și într-adevăr, multă muzică rock. Dacă mi-au rămas în minte înseamnă că m-au marcat destul de mult. Nu mă pot lăuda cu o memorie grozavă și cumva mi-au revenit, le aveam acolo, simțeam nevoia să le povestesc. Eu am scris cronici de concert, lucrez că redactor la revista Formula AS și de peste 20 de ani  făc interviuri și public fotografii. Am avut și expoziții dar simțeam nevoia să spun poveștile din spatele acestor articole sau fotografii, lucruri pe care le povestești unor prieteni și așa m-am apucat să scriu. Cum mi-am amintit, nu știu prea bine, pur și simplu s-a întâmplat în felul următor. O zi, două, mă gândeam la un astfel de eveniment, mai veneau niste lucruri în minte și dimineața mă apucam și scriam, o oră sau două la un capitol. Este o cărticică poate foarte personală în care am vrut să-mi povestesc emoțiile și bucuriile trăite în acea perioadă, în care eram ahtiat și extrem de atras de a căuta muzica. Deci, nu este vorba doar despre concertele la care am fost. În această cărticică este vorba despre călătoriile, atat in țară dar și în străinătate, după aceste concerte. "

Despre "Pelerinajul Electric", rocker-ul Cristi Minculescu spune astfel: "Această carte este o retrospectivă minunată în istoria muzicii și o călătorie în trecut, pe vremea când pasiunile se trăiau simplu, dar intens, dincolo de poleiala care astăzi ascunde suflete goale și lipsa de valori. Mi-a plăcut să mă las purtat de paginile cărții la concertele emblematice ale artiștilor pe care și eu îi admir, să aflu lucruri noi despre ei prin ochii și experiențele lui Iulian, să retrăiesc o perioadă în care dragostea pentru meseria ta era mai presus de imagine, statut și bani. Emoția cărții este cu atât mai vie cu cât autorul își deschide mai mult sufletul și ne permite să-i cunoaștem trăirile, micile sacrificii și lupte în drumul spre atingerea obiectivelor și intereselor sale."

Pelerinajul Electric - Iulian Ignat

Iulian Ignat:  "Este vorba despre perioada 1989 - 2019. Deci primul concert mare la care am fost, primul concert rock, s-a ținut în decembrie 1989 și ultimul capitol din carte s-a desfășurat în august 2019."

Dacă ar fi să găsim cuvintele cheie pentru concertul din 1989 despre care cei mai mulți, cei tineri evident nu-l pot identifica, nu-l pot înțelege, cum a fost concertul din '89?

Iulian Ignat:  "Am scris acolo, parcă aș fi primit pașaport și fi intrat în alt teritoriu. Atunci am simțit pentru prima oară ce înseamnă atmosfera de concert rock, și puțin pericol și sălbăticie, lucru care acum nu le mai simți. Nu e vorba neapărat că nu le mai simt eu, că am înaintat în vârstă. Concertele au devenit destul de aranjate... așa, comercializate. Înainte, atunci când intrai la un concert, daca erai fan și doreai să ajungi în fața scenei, trebuia să mergi cu câteva ore înainte și stăteai acolo, te bătea soarele în cap sau ploua, sau stăteai în sală și așteptai. Acum dacă îți dorești foarte mult asta trebuie să plătești o grămadă de bani, pentru că dacă nu plătești acei bani, stai undeva la câteva sute de metri de scenă și vezi doar ecranele."

Închei un capitol prin acestă carte a ta, e clar că lucrurile s-au schimbat destul de mult însa tu ai vrut să rămână scrise, să rămână spuse cumva, să nu le uităm. Lucrurile s-au schimbat destul de mult. Cum vezi tu în următorii 10 ani industria muzicală? Cât de vie crezi că ar mai putea fi?

Iulian Ignat:  "Poate să fie vie, dar nu simt acest lucru în ceea ce privește evenimentele mari. Am scris în această carte și despre evenimente și festivaluri mai mici, care își păstrează un fior, un lucru natural. O legătură între spectatori și artiști, ce se întâmplă pe scenă nu este atât de cosmetizat și atât de comercializat. Deci dacă este vorba despre păstrarea acestei legături, festivalurile mici cred că pot continua."

Având în vedere tot ceea ce ni se întâmplă, toată această pandemie, cum crezi că vor supraviețui aceste festivaluri mici?

Iulian Ignat: "Asta nu pot să știu. În momentul în care ne vom putea întâlni din nou și ne vom putea bucura împreună, cred că va fi o cale pentru astfel de evenimente, va fi o cale pentru muzică. Nimeni nu știe ce se va întâmpla."

Dacă mâine ți s-ar da un bilet, cel mai valoros concert pentru tine, care ar fi, ce artist și unde?

Iulian Ignat:  "Sincer, mi-ar placea un spațiu mai mic. Un teatru de pildă. O experiență despre care nu am scris, sunt și călătorii pe care le-am făcut și despre care nu am scris în carte, chiar dacă sunt niște călătorii frumoase. O astfel de întâmplare s-a petrecut undeva la mijlocul anilor 90, când am ajuns la Oradea și am mers la un concert cu The DOORS! Așa scria pe afiș, la Teatrul din Oradea. Acolo, în Oradea, trăiește un muzician care se numește Florian Chelu, care a făcut o serie de concerte dedicate unor artiști precum John Lennon sau The Doors. Pe vremea aia nu existau coverband-uri la noi, era ceva cu totul inedit, să asculți un concert piese The Doors de la cap la coadă, asta e una din locațiile de concert care m-a impresionat. O astfel de sală de teatru din Ardeal, cu balconașe, un loc mai intim."

Cartea semnată de Iulian Ignat "Pelerinajul Electric" a apărut în 2020 la Editura Integral.